Dobře uložené těsto na pizzu vydrží čerstvé až tři dny

V restauracích, hospodách nebo kavárnách se skladují veškeré používané potraviny dle předpisů v oddělených prostorách nebo chladničkách. Všechny suroviny musí být řádně popsány hned po zakoupení a uloženy tak, aby nedošlo k záměně nebo ke zkažení. V gastronomických provozech se často suroviny nebo připravené ingredience skladují ve speciálních nádobách. Tímto způsobem se prodlouží jejich čerstvost, navíc se zamezí plýtvání. A co doma udělat s těstem na pizzu?

Pizza k obědu i k večeři

Existuje málo jídel, která milují snad úplně všichni. Ale najdou se, určitě mezi ně patří pizza, jejíž jedinečná chuť těší miliony, či dokonce miliardy strávníků. Pizza stánky se z domovské Itálie rozšířily do celého světa, v každé zemi pak holdují jiným ingrediencím. Margherita je ale zřejmě nejoblíbenější všude, k tomu si ji lze snadno připravit doma. Základem je kynuté těsto, které se připravuje z kvalitní jemné mouky. A jak se nachystané těsto skladuje, aby se mohlo kdykoli použít pro přípravu úžasného pokrmu?

Doporučený článek:  Tradiční holoubky ozvláštní vylepšená náplň a šafrán
Zdroj obrázku: Freepik

Těsto na pizzu kyne až osm hodin

Důvodem pro skladování těsta na pizzu je také nutnost kynutí. Těsto se sice připraví během jedné hodiny, ale poté se musí odložit a nechat kynout po dobu až osmi hodin. Už v tento okamžik je potřeba speciální nádoby, kam se těsto umístí. Box se hermeticky uzavře pomocí víka a těsto se nechá kynout. Může se ještě v daný den zpracovat, případně se může v nádobě ponechat po dobu dalších 72 hodin.

Doporučený článek:  Správné skladování potravin v lednici: řada produktů do ní nepatří

Velikost je důležitá

Jak již bylo řečeno, základem těsta je jemná pšeničná mouka s vyšším obsahem lepku, díky které je těsto pěkně vláčné. Z této mouky se připravuje nejen těsto na pizzu, ale také na focacciu nebo na langoše. Další ingrediencí je kvásek, proto je třeba počítat s tím, že těsto ještě v boxu nabyde, proto jsou krabice na těsto na pizzu poměrně velké. V domácím prostředí je výhoda, že lze těsto kdykoli odebrat a připravit z něj oblíbenou variantu. Před skončením trvanlivosti se může zbylé těsto použít na upečení italského pečiva.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-pizza-dough
.

Doporučené články