V restauracích, hospodách nebo kavárnách se skladují veškeré používané potraviny dle předpisů v oddělených prostorách nebo chladničkách. Všechny suroviny musí být řádně popsány hned po zakoupení a uloženy tak, aby nedošlo k záměně nebo ke zkažení. V gastronomických provozech se často suroviny nebo připravené ingredience skladují ve speciálních nádobách. Tímto způsobem se prodlouží jejich čerstvost, navíc se zamezí plýtvání. A co doma udělat s těstem na pizzu?
Pizza k obědu i k večeři
Existuje málo jídel, která milují snad úplně všichni. Ale najdou se, určitě mezi ně patří pizza, jejíž jedinečná chuť těší miliony, či dokonce miliardy strávníků. Pizza stánky se z domovské Itálie rozšířily do celého světa, v každé zemi pak holdují jiným ingrediencím. Margherita je ale zřejmě nejoblíbenější všude, k tomu si ji lze snadno připravit doma. Základem je kynuté těsto, které se připravuje z kvalitní jemné mouky. A jak se nachystané těsto skladuje, aby se mohlo kdykoli použít pro přípravu úžasného pokrmu?
Těsto na pizzu kyne až osm hodin
Důvodem pro skladování těsta na pizzu je také nutnost kynutí. Těsto se sice připraví během jedné hodiny, ale poté se musí odložit a nechat kynout po dobu až osmi hodin. Už v tento okamžik je potřeba speciální nádoby, kam se těsto umístí. Box se hermeticky uzavře pomocí víka a těsto se nechá kynout. Může se ještě v daný den zpracovat, případně se může v nádobě ponechat po dobu dalších 72 hodin.
Velikost je důležitá
Jak již bylo řečeno, základem těsta je jemná pšeničná mouka s vyšším obsahem lepku, díky které je těsto pěkně vláčné. Z této mouky se připravuje nejen těsto na pizzu, ale také na focacciu nebo na langoše. Další ingrediencí je kvásek, proto je třeba počítat s tím, že těsto ještě v boxu nabyde, proto jsou krabice na těsto na pizzu poměrně velké. V domácím prostředí je výhoda, že lze těsto kdykoli odebrat a připravit z něj oblíbenou variantu. Před skončením trvanlivosti se může zbylé těsto použít na upečení italského pečiva.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-pizza-dough