Hydratovat tělo v létě pomohou i vybrané druhy zeleniny a ovoce

Denně bychom se měli starat o dostatečnou hydrataci. Větší pozornost tomu však přirozeně věnujeme v létě, kdy nás vysoké teploty nutí pít. Sklenice vody je tak automatickou volbou, je však dobré vědět, že se nemusíme striktně omezovat na vodu, ale můžeme tekutiny doplnit i z jiných zdrojů, například z potravy.

Dostatečná hydratace

Pro správnou funkci je třeba tělu každý den zajistit dostatečný příjem vody. Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem 30 ml vodu na jeden kilogram tělesné hmotnosti. To pro 60kilovou ženu představuje 1,8 litru tekutin za den. Výsledek již zahrnuje vodu obsaženou v tuhých potravinách. Ta činí asi 20 % z celkového denního příjmu tekutin.

Doporučený článek:  Pro krásu i zdraví, jsou nabitější vitamíny než doplňky stravy. Přesto nejsou papriky vhodné pro každého

Voda je základním způsobem, jak dopřát tělu potřebné množství tekutin. Není to však jediný zdroj. Velký obsah vody mají i některé druhy ovoce a zeleniny. Jsou příjemnou změnou zejména v horkých dnech. Výbornou volbou budou například okurky, cuketa, celer či mrkev. Z ovoce to pak je meloun, jahody, pomeranče a broskve.

Zdroj obrázku: Freepik

Obsah vody v ovoci a zelenině

Okurky jsou složeny prakticky jen z vody. Tím pádem patří mezi jedny z nejméně kalorických druhů zeleniny. Zároveň jsou okurky zdrojem vitaminu K, A, draslíku a hořčíku. Navíc jsou osvěžující. Do zeleniny s vysokým obsahem vody se řadí i cuketa. Má jemnou chuť a výhodou je její snadná stravitelnost. Jde o univerzální zeleninu, která se dá využít mnoha způsoby. K tomu všemu je dobrým zdrojem vitaminu C, B6, draslíku, fosforu, vápníku nebo hořčíku.

Doporučený článek:  Banány jsou plné vitamínů, draslíku i hořčíku. Hodí se jako sladká svačina, která zasytí

Co se týče ovoce, jistě nás hned napadne meloun. Je tvořen především z vody. Poskytuje prospěšné látky pro zdraví a navíc hezky osvěží. Obsahuje vitaminy C, A, B, draslík, hořčík a mangan. Také jahody jsou vhodné pro hydrataci. Jsou zdrojem vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Vysoký obsah vody mají také broskve.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/the-importance-of-hydration/, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink, https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods, https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-watermelon/

.

Doporučené články