Ptáte se, co je tak luxusní složkou v dezertech, které vám uklidní nervy, a přitom podpoří správnou funkci trávení? Je to surovina, kterou cukráři běžně používají. Jedná se o vanilku. Vanilka je známá jako koření, které dává dezertům charakteristickou sladkou vůni. Je to také vůně používaná v parfémech a kosmetice. Mnohdy si ani neuvědomujeme, jaké má pozitivní vlastnosti.
Kde roste nejlepší vanilka na světě?
Přirozeným domovem vanilky jsou tropické lesy Jižní a Střední Ameriky. V těchto oblastech se pěstuje již po staletí. Jejích jedinečných vlastností si cenili již staří Aztékové. Charakteristické lusky naplněné extrémně aromatickými zrnky jim sloužily nejen v kuchyni, ale také při náboženských obřadech. Vanilka se dostala do Evropy na lodích španělských conquistadorů.
Největší vanilkové lusky rostou v současné době na Madagaskaru. Proces sušení a fermentace způsobuje, že vanilkové lusky zhnědnou a začnou vydávat charakteristickou vůni. Bílý povlak, který se na nich objeví, je vanilin. Měli bychom si ovšem objasnit, že vanilin, který se přidává do sladkostí a vanilinového cukru, je levnější syntetickou náhražkou.
Jaké pozitivní vlastnosti má vanilka pro člověka?
Vanilka má uklidňující a relaxační účinek. Pouhé vdechování vůně vanilky způsobuje, že centra zodpovědná za stres se v mozku stávají méně aktivními. Vanilka je na druhé straně považována za jedno z nejsilnějších afrodiziak. Vanilka může být použita jako koření, ale je také k dispozici ve formě aromaterapeutických produktů. Vanilková tinktura se doporučuje jako přírodní lék na revmatické bolesti a horečku.
Co stojí za to vědět o vanilce:
- reguluje srdeční frekvenci,
- pomáhá v boji proti nespavosti,
- podporuje trávení,
- má jemný antibakteriální účinek,
- zmírňuje revmatické bolesti.
Vanilka nemůže být považována za lék na různé nemoci. Hodí se ale jako přírodní doplněk a také preventivně. Jsme zvyklí na to, že vanilka je součástí cukrářských výrobků. Nicméně také stojí za to vyzkoušet pro ochucení slaných pokrmů. Vanilka se skvěle hodí k mořským plodům, rybám a telecímu masu.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-vanilla