Řízky marinované v mléce získají delikátní chuť a šťavnatost

Příprava vepřového řízku je základním receptem, který zvládne jistě každý. Nakrájet na plátky, naklepat, osolit, opepřit, obalit a osmažit. Co je na tom složitého? No, co si budeme namlouvat, celý proces není komplikovaný, přesto výsledek někdy není takový, jaký rodina čeká. Řízky z kotlet nebo také z kýty mohou být suché a tvrdé. Jak říkají děti, jsou prostě špatně „kousatelné“. A mají pravdu, jsou gumové a k měkkým a křupavým mají daleko. Jak tedy připravit řízky, aby chutnaly dokonale?

Měkounké řízečky

Gumové a tvrdé, že se nedají žvýkat? Babičky vždycky říkaly, že tajemství měkkého řízku tkví v paličce. Tedy spíš v naklepání samotného masa, které nesmí být příliš tlusté, protože se pak dostatečně nepropeče nebo se smaží tak dlouho, až ztvrdne na kámen. Nebo naopak jsou plátky příliš tenké a rozpadají se nebo zgumovatí v rozpáleném oleji. Podle kuchařů se musí maso naporcovat na plátky silné asi 7 milimetrů. Jednotlivé kousky se zabalí do potravinové fólie, aby z masa necákala šťáva při jemném naklepávání.

Doporučený článek:  Karbanátky nebo boloňské špagety jsou nuda. Vyzkoušejte netradiční recepty s mletým masem
Zdroj obrázku: Freepik

Koření dodá výjimečnou chuť

Běžně se při přípravě řízků používá jen sůl a pepř. Šéfkuchaři ještě radí použít mléko spolu s dalšími druhy koření. Milovníci tradičních receptů možná budou překvapeni, ale rozhodně by měli pro jednou tento způsob přípravy řízků vyzkoušet. Do misky se vlije mléko, které se osolí a opepří a naklepané maso se do něj vloží a odloží na několik hodin do chladničky. Milovníci šmrncovnějších jídel mohou ještě do mléka přidat:

  • 1/3 lžičky pálivé papriky,
  • lžičku sladké papriky,
  • lžičku hořčice.
Doporučený článek:  Ryby jsou zdravé, mezi všemi ale vyniká okouník. Nechte se unést jeho chutí

Smažení v horkém oleji

Po marinování masa je postup klasický. Plátky se vyjmou z mléčné marinády a osuší papírovou utěrkou, mohou se ještě zlehka osolit. Poté se obalí v mouce, v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Nejlepší je si samozřejmě nastrouhat vlastní ze sušeného pečiva. Během obalování se rozpálí v pánvi olej a obalené kousky se vkládají do rozpáleného oleje, aby byly pěkně křupavé. Řízky se smaží dozlatova z obou stran, při smažení se na maso nesmí tlačit, strouhanka by se mohla připálit ke dnu pánvičky.

Zdroj: https://mygerman.recipes/how-to-make-a-perfect-schnitzel/
.

Doporučené články