Hydratovat tělo v létě pomohou i vybrané druhy ovoce a zeleniny

Každý den bychom měli věnovat pozornost správné hydrataci organismu. O to víc ovšem v létě, kdy jsou venku taková vedra, že se bez vody jen těžko obejdeme. Vodu ale nemusíme jen pít, lze ji získat také z potravy. Aby tělo správně fungovalo, potřebuje podle doporučení Světové zdravotnické organizace 30 ml vody na každý kilogram tělesné hmotnosti. Do tohoto výpočtu se zahrnuje i voda přijatá v potravě.

Kolik vody tělo potřebuje?

K výpočtu správného příjmu tekutin může posloužit ještě další konverzní faktor. Americká Rada pro výživu doporučuje, aby dospělí přijali 1 ml tekutiny na každou spotřebovanou kalorii během dne. To odpovídá zhruba 2 litrům vody pro ženy a 2,5 litru pro muže. Jak už bylo naznačeno, vodu mohou obsahovat některé druhy ovoce a zeleniny.

Doporučený článek:  Nebojte se exotické chuti kaki. Posílí imunitu a zažene všechny chmury

Mezi zeleninu s vysokým obsahem vody patří okurky, které tvoří voda z 95 %. Jedná se o jednu z nejméně kalorických druhů zeleniny, jsou také zdrojem vitamínu K a A, draslíku a hořčíku. Podobný obsah vody má také cuketa a celer. Překvapivě přes 80 % vody obsahuje i mrkev. Organismus hydratuje také brokolice, ředkvička, rajče, květák, paprika, salát, chřest, špenát a tuřín.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak je na tom ovoce?

Mezi ovoce s nejvyšším obsahem vody patří meloun. Voda ho tvoří z 92 %. Meloun je úžasně osvěžující a najdeme v něm vitamíny C, A a skupiny B, dále draslík, hořčík a mangan. Meloun mohou jíst i diabetici. Skvěle hydratují i jahody, které tvoří téměř výhradně voda. Tělu dodají spoustu vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů včetně vitamínu C, kyseliny listové a manganu.

Doporučený článek:  Základem zdravého hubnutí je vyvážený a pestrý jídelníček

Pro hydrataci do jídelníčku zařaďte i broskve a pomeranče. Z jednoho pomeranče získáte téměř půl sklenice vody. Navíc obsahují vitamín C a draslík, které posilují imunitní systém a pozitivně ovlivňují zdraví srdce. Vysoký obsah vody má také ananas, grapefruit, jablko, švestka, třešně a maliny. Sáhněte po nich v horkých dnech.

Zdroj: https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1323860/retrieve, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954, https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods, https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319849, https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-oranges
.

Doporučené články