Rýže patří mezi zdroje důležitých sacharidů. Dodá energii a prospívá trávení

Sacharidy jsou nedílnou a velmi potřebnou součástí jídelníčku, záleží ovšem jaké. Jsou zdravé sacharidy, jako rýže nebo brambory, a pak sladkosti, které se řadí mezi prázdné kalorie. I mezi rýží a bramborami je velký rozdíl a mnozí se ptají, zda je vůbec zdravá, když obsahuje tolik sacharidů. A co je pravdy na tom, že může být plná toxinů? Je lepší si vybrat rýži, či brambory? Odpovědi nabízejí odborníci.

Hlavní složka asijské kuchyně

Rýže byla známá už tisíce let před naším letopočtem, pěstována byla v povodí Perlové řeky už před asi 13 tisíci lety. Do Evropy se dostala ve 4. století našeho letopočtu. Patří mezi základní ingredience asijské kuchyně, výtečně chutná, navíc má celou řadu zdravotních výhod. Je totiž lehce stravitelná a mohou ji bez obav konzumovat děti, dospělí i senioři. Rýže může být zdravým zdrojem sacharidů, přičemž nejčastěji se konzumuje bílá, hnědá, černá nebo takzvaná divoká. Oproti klasické bílé obsahují ostatní druhy více vlákniny a jsou balzámem pro střeva.

Doporučený článek:  Zdravé a chutné alternativy mají místo v každé kuchyni
Zdroj obrázku: Freepik

Rýže při trávicích obtížích

Zavrhovat se nesmí ani běžná bílá rýže, která je dostupná v různých podobách včetně kulatozrnné nebo dlouhozrnné. Snadno se tráví a je lékem při žaludečních problémech, současně snižuje chronické nadýmání nebo pálení žáhy. Při její konzumaci nedochází k přílišnému zatížení trávicí soustavy, k tomu obsahuje vitamíny skupiny B zlepšující fungování nervové soustavy, dále fosfor, draslík, vápník nebo hořčík, které povzbuzují imunitu a krevní oběh, k tomu snižují hladinu cholesterolu.

Mýty o rýži

Na sociálních sítích často kolují zvěsti, že rýže může být toxická nebo vést k rozvoji rakoviny. Může tomu být v případě přípravy v plastových sáčcích, vhodnější je proto vařit rýži klasickým způsobem. Před vařením se též doporučuje rýži dobře propláchnout studenou vodou, aby se zbavila nečistot. Přesto se může objevit stopové množství arzenu, při běžné spotřebě ale otrava nehrozí. A jak si vede rýže ve srovnání s bramborami? Obě dvě přílohy obsahují sacharidy, rýže obsahuje složité sacharidy ze škrobu, rovněž asi 3 gramy bílkovin na 100 gramů rýže. Pro tělo je ale prospěšné střídat brambory a rýži a neupřednostňovat jednu přílohu před druhou, protože každá obsahuje jiné blahodárné látky.

Zdroj: https://www.chhs.colostate.edu/krnc/monthly-blog/is-rice-good-for-you/
.

Doporučené články