Javorový sirup nahradí cukr a dodá tělu vitamíny

Šťáva, která se získává z kmenu javorového stromu, se nazývá javorový sirup. Tento sirup je zdravější verze cukru, kterou můžeme využít k mnoha způsobům. I když v naší zemi není tak populární jako například v Americe, i u nás si získává určitou pověst.

Sirup a cukrovka

Podle vědeckého výzkumu má javorový sirup antidiabetický účinek. Je to kvůli složkám přítomným v tomto produktu. Mezi jinými polyfenoly, které jsou silné antioxidanty. Inhibují enzymy, které rozdělují komplexní cukry na jednoduché. Podle lékařů je to účinek těchto enzymů, který je jedním z faktorů, které zvyšují riziko výskytu diabetu typu 2.

Doporučený článek:  Pórek je zdrojem antioxidantů a vitamínů, výborně podpoří hubnutí

Javorový sirup obsahuje také rostlinný hormon, který v lidském těle stimuluje sekreci inzulínu přes slinivku břišní a ovlivňuje homeostázu glukózy. Náhrada cukru javorovým sirupem může mít pozitivní vliv na funkci jater. Je to kvůli výzkumu japonských vědců, kteří provedli experiment na potkanech.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé sladidlo

Je mnoho vlastností javorového sirupu, které podporují zdraví, například přispívají k lepší pohodě, silnější imunitě a sníženému riziku určitých chorob. Produkt obsahuje minerály potřebné pro správné fungování těla. Patří sem vápník, zinek, draslík, hořčík a mangan. Navíc javorový sirup je bohatý na antioxidanty a vitamíny B. Příznivci tohoto sirupu si velmi užívají fakt, že má stále tekutou formu v porovnání s medem.

Doporučený článek:  Na barvě chřestu záleží. Jednotlivé druhy se liší množstvím živin i chutí

Nejdůležitější vlastnosti podporující zdraví jsou například údržba zdravých kostí a svalů, zrychlení metabolismu, podpora jater, slinivky břišní a srdce, snížení úrovně špatného cholesterolu, snížení rizika infarktu, cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Důležité je, že při výrobě javorového sirupu se nepoužívají žádné umělé přísady ani konzervační látky. Kromě toho má méně kalorií než cukr nebo med, takže se často používá jako náhrada cukru během hubnutí.

Zdroj: https://www.britannica.com/topic/maple-syrup, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6894227/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22146721/, https://www.webmd.com/diet/maple-syrup-good-for-you, https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup
.

Doporučené články