Cukr lze snadno nahradit zdravějšími variantami

Nejen diabetici mají slazení cukrem zakázáno. Konzumace cukru ve větším množství se nedoporučuje ani zdravým lidem. Vede většinou ke vzniku nadváhy a obezity, a tím k civilizačním nemocem. Je proto vhodné ho v jídelníčku omezit. Když ale chcete sladit a nepít třeba hořkou kávu nebo čaj, můžete použít náhražky cukru, které jsou mnohem zdravější.

Rýžový sirup

Z hnědé fermentované rýže se vařením získává rýžový sirup nahnědlé barvy. Je tekutou náhražkou cukru. Hodí se na pečení, vaření i na slazení nápojů. Oproti cukru je mnohem zdravější, protože obsahuje minerály – draslík, hořčík, železo a vápník – bez kterých se lidský organismus neobejde.

Doporučený článek:  Superpotraviny udrží tělo fit i během zimy

Manuka med

K oslazení nápojů nebo pečiva je možné použít včelí med. Používali ho už naši předkové, když ještě neměli k dispozici cukr vyrobený rafinováním z cukrové řepy. Nejzdravějším medem je tzv. manuka med, který pochází z medonosného keře manuka, jenž roste na Novém Zélandu. Je označován za přírodní antibiotikum, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol.

Zdroj obrázku: Freepik

Stévie

Populárním sladidlem je rostlina stévie. Pochází z Jižní Ameriky. Celá nať je sladká, proto se používá ke slazení. Lze ji usušit a využívat jako přírodní sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie a má nízký glykemický index. Stévie obsahuje sladké glykosidy, jež jsou až 300krát sladší než rafinovaný cukr.

Doporučený článek:  Vyřadit tuky z jídelníčku je obrovská chyba. Klíčem je vybrat ty správné

Březový cukr

Dalším sladidlem, které lze použít jako náhražku cukru, je xylitol neboli březový cukr. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, proto ho mohou jíst i diabetici. Zabraňuje vzniku zubního kazu a zánětu dásní. Jeho výhodou je, že v trávicím traktu nekvasí a brání tvorbě kvasinek nebo plísní.

Jak je patrné, náhražek cukru je poměrně hodně. Chce to vyzkoušet jednotlivé varianty a zjistit, která je nejlepší. Každému chutná něco jiného. Někdo třeba nedá dopustit na stévii a pro někoho je její sladká chuť nepříjemná.

Zdroj: https://www.who.int/docs/default-source/searo/myanmar/factsheet-sugar.pdf?sfvrsn=d0cdcffa_4, https://www.healthline.com/nutrition/brown-rice-syrup-good-or-bad, https://health.clevelandclinic.org/manuka-honey-benefits/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32638045/
.

Doporučené články