Cukr lze snadno nahradit zdravějšími variantami

Nejen diabetici mají slazení cukrem zakázáno. Konzumace cukru ve větším množství se nedoporučuje ani zdravým lidem. Vede většinou ke vzniku nadváhy a obezity, a tím k civilizačním nemocem. Je proto vhodné ho v jídelníčku omezit. Když ale chcete sladit a nepít třeba hořkou kávu nebo čaj, můžete použít náhražky cukru, které jsou mnohem zdravější.

Rýžový sirup

Z hnědé fermentované rýže se vařením získává rýžový sirup nahnědlé barvy. Je tekutou náhražkou cukru. Hodí se na pečení, vaření i na slazení nápojů. Oproti cukru je mnohem zdravější, protože obsahuje minerály – draslík, hořčík, železo a vápník – bez kterých se lidský organismus neobejde.

Doporučený článek:  Domácí vývar je výživný a nabitý prospěšnými látkami

Manuka med

K oslazení nápojů nebo pečiva je možné použít včelí med. Používali ho už naši předkové, když ještě neměli k dispozici cukr vyrobený rafinováním z cukrové řepy. Nejzdravějším medem je tzv. manuka med, který pochází z medonosného keře manuka, jenž roste na Novém Zélandu. Je označován za přírodní antibiotikum, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol.

Zdroj obrázku: Freepik

Stévie

Populárním sladidlem je rostlina stévie. Pochází z Jižní Ameriky. Celá nať je sladká, proto se používá ke slazení. Lze ji usušit a využívat jako přírodní sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie a má nízký glykemický index. Stévie obsahuje sladké glykosidy, jež jsou až 300krát sladší než rafinovaný cukr.

Doporučený článek:  Při onemocnění štítné žlázy hraje jídelníček klíčovou roli. Tělo potřebuje podpořit správnými složkami

Březový cukr

Dalším sladidlem, které lze použít jako náhražku cukru, je xylitol neboli březový cukr. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, proto ho mohou jíst i diabetici. Zabraňuje vzniku zubního kazu a zánětu dásní. Jeho výhodou je, že v trávicím traktu nekvasí a brání tvorbě kvasinek nebo plísní.

Jak je patrné, náhražek cukru je poměrně hodně. Chce to vyzkoušet jednotlivé varianty a zjistit, která je nejlepší. Každému chutná něco jiného. Někdo třeba nedá dopustit na stévii a pro někoho je její sladká chuť nepříjemná.

Zdroj: https://www.who.int/docs/default-source/searo/myanmar/factsheet-sugar.pdf?sfvrsn=d0cdcffa_4, https://www.healthline.com/nutrition/brown-rice-syrup-good-or-bad, https://health.clevelandclinic.org/manuka-honey-benefits/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32638045/
.

Doporučené články