Hrášek je bohatý na vitamíny, jeho použití je univerzální

I malé děti milují malé zelené kuličky plné vitamínů. Hrášek si velmi snadno vypěstujete na své zahrádce, a tak je dobré vědět, jaké blahodárné vlastnosti má tato zelená zelenina. V každé kuličce hrášku je celá škála vitamínů, například vitamín C, a také velká dávka železa. Hrášek je zdrojem kyseliny listové, která je velmi důležitá pro těhotné ženy, ale také pro děti. [2] Jak vypadá, co vše obsahuje a k čemu můžeme hrášek použít?

Jak zelený hrášek vypadá?

Tato rostlina má podobu malých, intenzivně zelených lusků naplněných zelenými kuličkami. [1] V Evropě je známý již od středověku, kdy se pěstoval na polích, ale i malých zahrádkách. Nyní je tato zelenina velmi oblíbená do mnohých jídel. Ať už jako příloha, do salátů, nebo jako hlavní chod s mrkví a bramborem.

Doporučený článek:  Šťavnaté a sladké jahody působí na tělo jako zázrak. Ne vždy ale zdraví prospějí
Zdroj obrázku: Freepik

Co tyto zelené kuličky obsahují?

Nejvíce obsahují vitamínů A a C. Vitamín A má velmi dobrý vliv na zrak a také dle posledních studií zabraňuje vzniku rakoviny. Vitamín C je naopak důležitý pro správné fungování imunitního systému. Tato zelenina obsahuje také velké množství železa, které zabraňuje rozvoji chudokrevnosti. Konzumace zeleného hrášku se v neposlední řadě doporučuje těhotným ženám, jelikož je pokladnicí kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj plodu v těle matky. [2]

Kdo ještě by měl hrášek konzumovat?

Tyto zelené kuličky se doporučují lidem s nadváhou. Jelikož jsou velkým zdrojem vlákniny, člověka zasytí na dlouhý čas a nejsou skoro vůbec kalorické. Kromě toho vitamín B3 snižuje hladinu špatného cholesterolu.

Doporučený článek:  Brambory si získaly špatnou pověst neprávem. Kalorickou bombu z nich dělají obvyklé přísady

Jak můžeme zelený hrášek podávat?

Tato zelenina se dá jíst po celý rok. Můžeme jej zavařit nebo uchovat v mrazáku. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvý. Sklizeň této zeleniny probíhá v období od května do června. Hrášek se v kuchyni využívá do polévek, salátů i jako příloha.

Zdroje: 
[1] https://www.biolib.cz/cz/taxon/id40003/
[2] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas
.

Doporučené články