Hořknutí pěstovaných okurek předejde dostatek zálivky a hnojení

Okurky patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny snad pro všechny Čechy. Právě proto si je mnoho lidí pěstuje i na zahradě. Pěstovat si můžete mnoho různých odrůd, které mají vždy specifickou velikost, tvar i chuť. U každé z nich se může objevit velmi nepříjemná hořkost. Poradíme vám, proč máte hořké okurky a co dělat, aby tato nepříjemná chuť zmizela.

Proč jsou okurky hořké?

Hořká chuť je výsledkem působení kukurbitacinu. Jde o běžnou sloučeninu, která se v okurkách nachází. Při nesprávné péči se v plodech hromadí příliš mnoho složky, což způsobuje vyšší hořkost. To může způsobit příliš malá zálivka, málo hnojiva nebo příliš mnoho slunce. Stejně tak může být příčinou hořkosti také výskyt škůdců, jako jsou mšice, třásněnky nebo molice. To vystavuje rostlinu stresu, což zvyšuje hodnoty kukurbitacinů. Náhlé změny teplot mohou být dalším důvodem.

Doporučený článek:  Pravý med poznáme podle typických znaků
Zdroj obrázku: Freepik

Jsou hořké okurky škodlivé pro zdraví?

Máme pro vás dobrou zprávu. Kukurbitaciny nejsou pro člověka jedovaté, takže i hořké okurky můžete konzumovat bez obav o své zdraví. Hořkost nevadí hlavně v případě nakládání, protože v nálevu sama zmizí asi po dvou týdnech. Při přímé konzumaci si pamatujte, že nejvyšší hořkost se vždy nachází v nejtmavší části plodu. Proto byste měli okurky loupat nebo strouhat od světlé části, aby se hořkost nedostala do celého plodu. Jestli vám hořkost nevadí, můžete je klidně jíst.

Doporučený článek:  Kofein může zabíjet. Případ Thomase Mansfielda je varováním pro všechny milovníky kávy

Tímto způsobem zabráníte zhořknutí okurek

Nejlepší prevencí je správná péče o rostliny. Dodávejte jim správné množství hnojiva a závlahy. Při nedostatku vody a živin totiž budou hořknout. Půda by měla být neustále vlhká, ale ne příliš mokrá. Hořkost se může objevit i v případě, že je špatně skladujete. Vždy je sbírejte průběžně při jejich dozrávání, aby nebyly přerostlé, protože jinak budou hořké. Potom je skladujte na chladném a tmavém místě, protože na slunci se budou rychle kazit a hořknout.

Zdroj: https://www.thespruce.com/why-are-cucumbers-bitter-1403369
.

Doporučené články