Řepkový olej oceníme víc než olivový. Jeho použití je univerzální

Řepkový olej stojí stále poněkud v pozadí. Přináší přitom mnoho pozitivních vlastností, které se vyplatí využít. Dobrou zprávou na začátek je, že jeho cena není příliš vysoká. Jiné oleje jsou mnohem dražší, a přitom nepřináší tolik benefitů. Podívejme se, proč byste se měli soustředit na nákup tohoto produktu, jaké jsou jeho výhody a jak ho můžete využít v kuchyni.

Nejcennější zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Myslíte si, že je olivový olej nejzdravějším olejem, který najdete na trhu? Není to pravda. Řepkový olej obsahuje 10krát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej, 13krát více než slunečnicový olej a 50krát více než olej z hroznových jader. To ale není všechno. Kvalita těchto prvků a jejich poměr v oleji jsou v tomto případě dokonalé. Možná se vám to nezdá důležité, ale ve skutečnosti na tom velmi záleží.

Doporučený článek:  Malá podložka pod baleným masem má důležitou funkci. Jen díky ní si maso skutečně vychutnáme

V řepkovém oleji je poměr 2 : 1 v případě omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Klíčové je to z jednoduchého důvodu. Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin dokáže potlačit pozitivní účinky druhé skupiny mastných kyselin. To je bohužel případ u většiny rostlinných olejů, které si přinesete domů. Správná hladina těchto prvků podporuje zdravou hladinu cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Užijte si vitamíny při smažení i vaření

Řepkový olej je přirozeným zdrojem vitamínů E a K. Vitamín E působí jako silný antioxidant a pomáhá chránit naše buňky před škodlivým vlivem volných radikálů. Díky tomu bojuje proti rakovině a mnoha dalším onemocněním. Vitamín K se podílí na srážení krve a napomáhá ke zdravým kostem.

Doporučený článek:  3 oblíbené nápoje, které nemocným ledvinám jen přitíží: tento seznam nikoho nepotěší

Rafinovaný řepkový olej je tuk, který velmi dobře funguje při smažení, protože má správný kouřový bod. Velmi dobře ho ale můžete využít také při pečení v receptech, kde se používají rostlinné oleje, nebo v případě, že nebudete mít po ruce máslo. Jíst ho ale můžete také syrový v salátech, protože má neutrální chuť a bude dobře fungovat pro vázání jednotlivých chutí v salátu nebo jiném pokrmu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-rapeseed-oil
.

Doporučené články