Do mikrovlnky nepatří některé druhy potravin nebo nádobí

Nechybí v domácnostech ani v restauracích. Mikrovlnná trouba je pomocníkem, bez kterého si většina z nás nedokáže představit každodenní život. Pomáhá rychle nachystat večeři po příchodu domů nebo ohřát jídlo z předešlého dne během víkendu. Používá se pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, nadto nabízí celou řadu programů k využití. Jenže ne všechny potraviny patří do mikrovlnky, k tomu se musí umět používat. Na co dát u mikrovlnné trouby pozor?

Vajíčko jako bomba

Sledování videa, kde jakýsi neumětel ohřívá syrové vajíčko ve skořápce a následně se diví, že exploduje, může být vtipné. Tento humorný skeč nemusí skončit jen nepořádkem, ale také obrovským průšvihem nebo vážným zraněním, když vajíčko vybouchne po otevření dvířek. Vajíčka jednoduše do mikrovlnné trouby nepatří, obdobně jako uzeniny nebo párky a klobásy. Rovněž tento druh pokrmu může popraskat a vařící olej potřísnit oděv nebo popálit kůži. Co dalšího rozhodně neohřívat?

Doporučený článek:  Rychlé jídlo na plynovém sporáku připravíte za méně než 15 minut
Zdroj obrázku: Freepik

Chilli papričky jako pepřák

Vyzkoušeli byste v místnosti, jak funguje takzvaný pepřák? Ne? Tak rozhodně nezkoušejte ani ohřívat chilli nebo pálivé papričky, protože pálivost tvoří látka zvaná kapsaicin, která se může ohřevem uvolnit do vzduchu a rozšířit se z mikrovlnné trouby do domácnosti. Hrozí pálení sliznic, očí, nosu i krku. Mezi potraviny, které se neohřívají v mikrovlnce, patří též celer, řepa nebo špenát, protože působením mikrovln dochází k tvorbě rakovinotvorných nitrosaminů. U mrkve zase hrozí doutnání. Samozřejmě se neohřívají majonézové saláty, paštiky, z ovoce pak hroznové víno a rozinky a další sušené ovoce.

Doporučený článek:  Poznejte kvalitní maso už v obchodě. Čerstvost prozradí jednoduchý test s prstem

Jiskření kovů nebo spálení plastů

Do mikrovlnné trouby se může vkládat jen nádobí k tomu určené, ideální je silnostěnné skleněné nebo porcelánové. Běžné sklo může vlivem vysokých teplot popraskat. Při manipulaci se doporučuje používat kuchyňské rukavice, aby nedošlo k popáleninám. Pozor se musí dávat na unikající horkou páru. Do mikrovlnky nepatří kovové nádobí nebo talíře zdobené kovem či zlatem, protože hrozí riziko požáru. Vznítit se mohou též papírové obaly, u polystyrenových hrozí spálení krabičky a kontaminace pokrmu unikajícími chemickými sloučeninami.

Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/how-to/packages/food-network-essentials/things-you-should-not-put-in-microwave
.

Doporučené články