Hnojivo z vaječných skořápek dodá rostlinám důležité prvky

Sezona je v plném proudu a zahrádka tak vyžaduje pozornost. Kromě pravidelné údržby a zalévání je dobré pamatovat i na hnojení. Díky němu bude pozemek plný květů. V posledních letech se k oblibě vracejí domácí přírodní hnojiva. Tento způsob hnojení je levný a ekologický zároveň. Variant a receptů je samozřejmě mnoho, ale dnes si představíme hnojivo v podobě vaječných skořápek.

Využití vaječných skořápek na zahradě je široké

Vaječné skořápky přestavují část oblíbené suroviny, kterou ne každý z nás zužitkuje. Přitom je její využití opravdu široké. Kromě již zmíněného hnojiva se skořápky na zahradách používají například v boji proti slimákům či jako přísada do kompostu.

Doporučený článek:  Mrazák sníží množství vyhozených potravin a uspoří peníze
Zdroj obrázku: Freepik

Jako hnojivo jsou oblíbené především pro své složení a snadnou přípravu. Vajíčka obsahují velký podíl vápníku, který zároveň pomáhá při odkyselování půdy. Podle toho byste měli i posoudit, kde je využití tohoto hnojiva vhodné. Borůvky vám moc nepoděkují, protože ty kyselou půdu vyžadují. Naopak levandule či okurky toto hnojivo jistě potěší. Další látky, které vejce obsahují, jsou hořčík, draslík, fosfor, železo, zinek, či sodík. Rostliny budou díky tomuto hnojivu správně prospívat.

Jak na výrobu hnojiva z vaječných skořápek

Výroba tohoto typu hnojiva je naprosto jednoduchá. Nejčastěji se hnojivo aplikuje ve formě prášku. K tomu potřebujeme skořápky nejdříve vysušit. Může to být proces zdlouhavý, ale je skutečně třeba. Pokud ho ovšem chcete urychlit, je to možné. Skořápky je nejlepší položit na topení, pokud chcete mít hnojivo ale úplně nejrychleji, použijte k vysušení troubu. Nastavte ji na velmi nízkou teplotu a skořápky v ní chvíli nechte. Poté, co je vysušíte, je čas na to je nadrtit. K tomuto účelu se skvěle hodí hmoždíř. Pokud ho ale nevlastníte, nezoufejte. Skořápky aspoň trochu rozlamte a použijte na ně mixér.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/egg-shell-fertilizer-guide
.

Doporučené články