Zima může být skvělým obdobím pro barbecue a grilování, pokud máte chuť na výborné pokrmy s charakteristickou grilovací chutí. Zde najdete několik receptů, které jsou ideální pro zimní grilování a přinesou do vašich pokrmů tu správnou dozu tepla a koření.
1. Grilovaný horký sendvič s cheddarem a cibulí:
- 4 plátky čerstvého chleba
- 200 g cheddaru, nakrájeného na plátky
- 1 cibule, nakrájená na proužky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Na grilu zahřejte olivový olej. Grilujte cibuli, dokud nezměkne a nezačne se lehce hnědnout.
- Na pánvi rozehřejte máslo a opékajte plátky chleba z obou stran, dokud nebudou zlatavé.
- Na rozpáleném grilu položte plátky chleba, přidejte na ně plátky cheddaru a grilujte, dokud se sýr nezačne topit a tvořit lahodnou kůrku.
- Vytvořte sendviče tím, že položíte grilovanou cibuli mezi plátky chleba a sýrem. Přidávejte sůl a pepř podle své chuti.
2. Grilované kuřecí špízy s medovou hořčičnou glazurou:
- 4 kuřecí prsa, nakrájená na kostky
- 1/4 šálku medu
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička mletého česneku
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Smíchejte med, hořčici, olivový olej, mletý česnek, sůl a pepř v misce na glazuru.
- Namočte kuřecí kostky do glazury a nechte marinovat nejméně 30 minut (ideálně déle) v lednici.
- Připravte špízy, napíchněte na ně kuřecí kostky a připravte gril.
- Grilujte špízy na středním plameni, pravidelně je obracíce a přitom je potírajte zbylou glazurou. Grilujte, dokud kuřecí maso není dokonale propečené a zlatohnědé.
3. Grilovaná zeleninová placka:
- 2 cukety, nakrájené na plátky
- 2 papriky (různých barev), nakrájené na proužky
- 1 cibule, nakrájená na proužky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Smíchejte nakrájenou zeleninu s olivovým olejem, oreganem, solí a pepřem.
- Položte zeleninu na gril a grilujte, dokud nezačne získávat zlatavou barvu a změkne.
- Při grilování občas obracíte, abyste dosáhli rovnoměrného propečení.
- Hotovou grilovanou zeleninu podávejte jako placku nebo jako přílohu k masu.
Tyto recepty jsou jen některými z mnoha možností, které můžete vyzkoušet při zimním grilování. Kombinujte různé druhy masa, ryb a zeleniny s různými druhy koření a omáček, abyste si vytvořili oblíbené zimní pokrmy na grilu. Pamatujte na bezpečnostní opatření a užijte si grilování i v chladném počasí!
Zdroj: https://www.delicious.com.au/recipes/collections/gallery/27-recipes-to-fire-up-that-winter-grill/tx3ckwv6