Letošní zima je ve znamení chřipek, nachlazení a různých virových onemocnění, které se šíří mezi dětskou i dospělou populací. Podle odborníků je na vině pocovidová doba a oslabená imunita jednotlivců, proto je čas povzbudit obranyschopnost organismu pomocí přírodních metod. Jistotou jsou sirupy s účinnými látkami, které pomohou jako prevence i při samotném onemocnění. A jaké druhy připravit? Bezesporu jsou účinné sirupy ze zázvoru, česneku a cibule.
Zázvorový sirup
Koření z oddenků zázvoru je oblíbeným prostředkem lidové medicíny, protože má antibakteriální a protizánětlivé účinky, nadto obsahuje mnoho vitamínů (C, A, E, K, B1, B2, B9) a současně minerálů (vápník, fosfor, železo, draslík). Zázvorový sirup je vhodný pro posílení obranyschopnosti, ale vykazuje analgetické a antipyretické vlastnosti, proto zabere při kašli, zánětech průdušek a nachlazení. Oddenek se omyje, nakrájí na plátky a zalije dvěma sklenicemi vody, vaří se na mírném plameni asi 30 minut, poté se přidá med (120 g) a nechá zchladnout. Užívá se jedna lžička denně.
Česnekový sirup
V přírodě je málo tolik účinných látek, jako má česnek. Patří mezi nejefektivnější přírodní antibiotika a vyniká protiplísňovými i antivirovými účinky. Obsahuje vitamíny, minerály i antioxidanty včetně allicinu, které pomáhají posílit obranyschopnost těla a umí překonávat infekce i bakterie včetně zánětu průdušek nebo chřipky. Nadto česnek přírodní cestou snižuje horečky a usnadňuje dýchání, protože dýchací cesty čistí od hlenu. Sirup se připravuje z několika čerstvých stroužků česneku, které se prolisují a vloží do sklenice s převařenou vodou, směs se nechá na 24 hodin odležet v chladničce. Poté se přisladí medem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, trvanlivost je týden a skladuje se v chladu. Užívá se dle potřeby.
Cibulový sirup
Z vymačkané cibulové šťávy mají mnozí dospělí noční můru z dětství, kdy se tento lektvar užíval při kašli. Je pravdou, že nevoní vábně a rozhodně se nejedná o lahůdku, na druhou stranu je velmi účinný a rozhodně je výtečnou volbou pro posílení imunity a pro uzdravení z viróz. Cibule je zdrojem vitamínů C, D, E a skupiny B, minerálů, jako jsou selen nebo zinek, dále sirných sloučenin a éterických olejů. Jeho výhodou je snadná příprava, jedna oloupaná cibule se nakrájí na malé kostičky a vloží do zavařovací sklenice. Zasype se šesti lžícemi cukru nebo medu a nechá se přes noc na teplém místě, aby směs pustila šťávu. Cibule se může vymačkat lžící, následně se slije a užívá se jedna lžička sirupu až třikrát denně.
Zdroj: https://www.permacrafters.com/homemade-cough-syrup/