Vápník hraje klíčovou roli v kvalitě vaječných skořápek

Vápník hraje klíčovou roli v kvalitě vaječných skořápek

Kdo by nemiloval vajíčka? Jsou nejoblíbenějším pokrmem k snídani a pochutnávají si na nich jedlíci na celém světě. Slepičí vejce patří mezi základní surovinu pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Jsou zdrojem přínosných látek včetně vitamínů, ale také minerálů a antioxidantů. Kromě toho vynikají obsahem bílkovin a tuků. Zatímco lidé oceňují zejména vnitřek skrytý pod skořápkou, bílek a žloutek, velký význam mají také skořápky, kde hraje hlavní roli vápník. Proč musí mít slepice dostatek tohoto minerálu ve stravě?

Doporučený článek:  Ať už mletá, nebo instantní, káva zdraví prospěje. Někdo by se jí přesto měl vyhnout

Rozbitá a popraskaná vajíčka

Pro domácí chovatele nebo farmáře je chov slepic výzvou, často ale bojují s problémem rozbitých nebo popraskaných skořápek. Tímto způsobem se vajíčka znehodnocují, navíc je nelze dále prodávat sousedům nebo na trhu. Pevnost skořápky je nadmíru důležitá i s ohledem na nákazu salmonelózou, proto je při potížích potřeba rychle zasáhnout. Co dělat z pozice chovatele, aby skořápky slepičích vajec byly silnější a pevnější?

Zdroj obrázku: Freepik

Skořápka z krystalů

Vaječná skořápka je tvořena krystaly uhličitanu vápenatého, v menší míře pak uhličitanu hořečnatého. Obsahuje také oxid křemičitý, hlinitý nebo fosforečný a množství minerálů, jako jsou jód, železo, měď, zinek, mangan nebo fosfor. Tloušťka skořápky je průměrně 0,3 milimetru, přičemž při nedostatku vitamínů a minerálů může být mnohem tenčí. Právě v takové chvíli slepice využívá minerály ze svých kostí a dochází k oslabení daného kusu. Je potřeba minerály a vitamíny slepicím pravidelně doplňovat.

Doporučený článek:  Ryby jsou ve stravě důležité, vybrat je třeba správný druh

Zásadní vliv má stravování

Běžně platí, že u starších exemplářů jsou vejce sice větší, ale současně mají tenčí a světlejší skořápku. Tento proces lze zmírnit dostatečným příjmem vápníku, který se přidává slepicím do krmení. Jedná se zejména o hrubé částice vápníku, minerál se tímto způsobem déle rozkládá v žaludku, přičemž u slepice nedojde k narušení kostní dřeně. Slepice, obdobně jako člověk, mohou trpět zlomeninami kostí nebo osteoporózou, mohou také vlivem oslabení uhynout. V domácím prostředí se přidává vápník do krmiva před snáškou, nadrtit se mohou též usušené skořápky.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/proven-health-benefits-of-eggs, https://www.gov.mb.ca/agriculture/livestock/production/poultry/weak-shelled-eggs-and-your-small-flock-of-laying-hens.html, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7755404/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003974/
.

Doporučené články