Knedlíky patří k české kuchyni. Je možné je připravit k masu, na sladko s ovocem, výborně chutnají zalité vejcem a smažené. Ten, kdo je vaří, si obvykle zakládá na tom, aby právě ty jeho byly nejlepší. Občas se ale může stát, že knedlíky nejsou tak nadýchané, jak bychom si přáli. Vyzkoušejte následující recept, který vynechává obvyklou ingredienci.
Na vejce zapomeňte
Patříte také mezi ty, kteří mají za to, že do knedlíků patří vejce a že bez nich by nebyly dobré? Vezměte to ale tak, že jsou lidé, již vejce kvůli dietě nesmějí používat, a přesto knedlíky vaří. Ano, i knedlíky lze připravit bez toho, abyste do nich vejce dali. Kupodivu zjistíte, že jsou dokonce lepší, a to vláčnější, nadýchanější a měkčí.
Na knedlíky bez vajec si připravte:
- 250 g polohrubé pšeničné mouky,
- 175 ml horké vody,
- 22 g rozpuštěného másla,
- špetku soli.
Postup přípravy těsta
Postup při jejich přípravě je jednoduchý. Do mísy dáte mouku, je dobré ji prosít přes síto. Osolíte ji a nalijete na ni rozpuštěné máslo. Pak po lžících přidáte horkou, ale ne vařící vodu.
Nyní se pustíte do hnětení těsta vařečkou. Možná, že na vále nebo pracovní desce se vám bude hníst lépe, je ale třeba je podsypávat moukou, aby se nelepilo. Zpracovávejte ho tak dlouho, než bude krásně hladké. Pak je hotové k dalšímu zpracování.
Jak použít těsto na knedlíky
Takto připravené těsto na knedlíky lze naplnit sladkou i slanou nádivkou. Můžete je plnit ovocem, nejlépe čerstvými jahodami, meruňkami, borůvkami. Výborné budou s uzeným nebo mletým masem. Vařit byste je pak měli ve vařící vodě tak dlouho, než vyplavou na hladinu. Obvykle je to za 6 až 8 minut.
Pokaždé získáte jiné jídlo, a to jen z jednoho těsta bez přídavku vajec. Určitě si ho oblíbíte, protože jeho příprava je opravdu velmi jednoduchá, takže ji zvládne i začátečník.
Zdroj: https://bosskitchen.com/bohemian-dumplings-without-egg/