Dokonale nadýchané brambory, které se rozplynou na jazyku: stačí přidat oblíbenou tekutinu

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, které se dostávají na naše stoly. Jsou oblíbené především kvůli své chuti, ale taky lehkosti a sametové struktuře. Aby byly brambory opravdu nadýchané, stačí k nim přidat sklenici oblíbeného nápoje.

Historie brambor v Čechách

První zmínka o bramborách v Čechách se datuje k roku 1623, kdy se podávaly na stole Viléma Slavaty. Brambory se u nás rozmohly až v druhé polovině 18. století během pruských válek. V té době ještě nebyly brambory ceněny pro svou chuť a byly považovány za potravinu pro nejchudší vrstvu lidí. Později začaly být čím dál více oblíbené jako příloha.

Doporučený článek:  Nadýchaný tvarohový koláč nikdo neodmítne. Křehkost a jemnost mu dodá tajná ingredience
Zdroj obrázku: Freepik

Příprava nadýchaných brambor

Není divu, že brambory jsou naší oblíbenou přílohou k nejrůznějším pokrmům. Ať už zvolíte jako přílohu bramborovou kaši, šťouchané brambory, opečené, nebo uvařené, rozhodně nesáhnete vedle. Bramborová krémová kaše potěší především svou nadýchaností a jemností. Taková bramborová kaše si podmaní i ty nejnáročnější gurmány. Příprava nadýchané bramborové kaše není vůbec složitá. Chcete-li si vychutnat lahodnou chuť brambor jako v restauraci, stačí do uvařených brambor přidat trochu teplého mléka, másla a dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše důkladně rozmačkejte a zamíchejte. Do půl kilogramu brambor nalijte půl sklenice teplého mléka. Díky tomu budou brambory sametové a lehké.

Doporučený článek:  Skladování potravin v lednici má svá pravidla. Jejich dodržení ušetří peníze i přírodu

Brambory ukrývají mnoho vitamínů a minerálů

Navzdory všeobecnému přesvědčení nejsou brambory jen přílohou, která vám zaplní žaludek. Brambory mají málo kalorií, ale obsahují také škrob, vitamín C a železo. Mimo to obsahují brambory také mnoho vitamínů, například A, E, B1, B2, B3 a B6. Kromě vitamínů obsahují draslík, který snižuje krevní tlak, vápník, který posiluje kosti, a hořčík, který má příznivý vliv na nervový systém.

Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/how-to-make-mashed-potatoes/
.

Doporučené články