Česká kuchyně světové porotce nijak neuchvátila. V žebříčku národních kuchyní je daleko za polskými specialitami

Polská kuchyně nemá v tuzemsku dobré renomé, ale zcela neoprávněně, podle nejnovějších výsledků Atlasu chutí, který hodnotil takřka stovku národních kuchyní, obsadila jídla našeho severního souseda neskutečnou čtrnáctou příčku. Česká jídla skončila až na 27. místě a Polákům tak můžeme závidět. V tuzemsku o polské kuchyni není široké povědomí, dokonce existuje vůči polské gastronomii averze, která plyne především z různých potravinářských kauz, které se týkaly složení různých výrobků nebo nahrazování jedlé soli technickou, která slouží k posypu silnic. Proč nehledět na předsudky a vyzkoušet polská národní jídla?

Hledání nejlepších jídel světa

Každoročně hodnotí web Atlas chutí národní kuchyně z celého světa, letošní žebříček čítá na 95 států, přičemž vítězství patří italským specialitám, které následují řecké a španělské. Porotci hodnotí klasická jídla, ale také dezerty nebo typické nápoje, v rámci posuzování nechybí recenze kulinářských kritiků. Zaujaly tradiční jižanské delikatesy, které jsou celosvětově známé a jen těžko hledají konkurenci. Italské gastronomii tak nevévodí pizza, jak by si někteří mohli myslet, ale Parmigiano-Reggiano, což je parmazán, který zraje dlouhá léta, nebo vepřová šunka z Toskánska, známá jako Prosciutto Toscano. A co teprve kalábrijská klobása Nduja nebo rizoto s hříbky zvané ai funghi porcini? Pozadu není ani zelená omáčka pesto genovese s čerstvou bazalkou, která taktéž patří podle porotců mezi nejchutnější italské pokrmy.

Doporučený článek:  Ospalost po vypití kávy je přirozenou reakcí organismu
Zdroj obrázku: Freepik

Mezi portugalskou a německou kuchyní

Pro mnohé strávníky je jistě udivující umístění polských specialit, které se vymykají jídlům známým po celém světě. Umístění hned za Portugalci je oprávněné, mezi největší perly polské gastronomie zařadili food kritici, kteří jsou přísní obdobně jako pověstný Anton Ego z animovaného filmu Ratatouille, tradiční pirohy, gołku, bundz, staropolskou loveckou klobásu, svíčkovou, tvarohový koláč nebo smažené zelí. Oprávněně tyto klasické pokrmy polské kuchyně předčily německé, protože vynikají chutí, provedením i servírováním. Výhodou je, že si je navíc může každý připravit doma z ingrediencí, které jsou v tuzemsku dostupné.

Doporučený článek:  Mražení uchová potraviny dlouho čerstvé. Ne vše ale do mrazáku patří

Norsko s masovými kuličkami neprorazilo

Kdo by neznal tradiční masové kuličky, které jsou oblíbené po celé Skandinávii, ale díky nábytkářskému gigantu jsou proslulé po celém světě? Zatímco masové kuličky, které se nazývají kjøttboller nebo také kjøttkaker, utiší hlad během nakupování, kritiky o své výjimečnosti nepřesvědčily. Norská kuchyně nehledě na množství ryb a klasiku v podobě sušené ryby lutefisk, kozího sýru geitost nebo plněných bramborových placek lefse porotce neuchvátila a na hodnocení je to znát. Norové skončili na posledním místě za Islandem, Kanadou, Lotyšskem a Marokem.

Zdroj: https://www.tasteatlas.com/best/cuisines
.

Doporučené články