Dietolog boří největší mýty o hubnutí a zdravém stravování!

Je snídaně základ každého dne? Jak se postavit k detoxikačním dietám a jaký má smysl jíst pravidelně pětkrát denně? Dietolog Damian Parol se v rozhovoru pro časopis styl.pl zabývá největšími mýty o zdravém stravování a péči o štíhlou linii.

Odkud se tedy tyto sladkosti ve vašem jídelníčku berou?

Nemůžeme jít do extrémů. Zdravější strava dává prostor i malému množství sladkostí. Mnoho z nás má tendence upadat do extrémů, když se každou chvíli objeví další „zázračná dieta“.

Čeho bychom se měli vyvarovat?

Měli bychom si uvědomit, že velká většina těchto nových diet každých pár měsíců není nic jiného než marketing.  příkladem je dieta SIRT, kterou proslavila zpěvačka Adele. Jedná se o nízkokalorickou dietu. Neexistuje ovšem žádný vědecký důkaz, že by tato dieta byla lepší než jakákoli jiná nízkokalorická dieta.

Máte zaručený recept na hubnutí?

Klíčem k hubnutí je přiměřený kalorický deficit, který bude dlouhodobě udržován. Zda omezíme sacharidy, tuky nebo možná obě makroživiny po troškách, není důležité. Pokud chceme zhubnout, naším cílem je snížit kalorie. To je základ tohoto procesu. Otázkou je, jakými metodami toho chceme dosáhnout. Pokud si například nainstalujeme aplikaci, která bude počítat přijaté kalorie, tak samozřejmě zhubneme, pokud budeme pilně přistupovat k tomu, co jíme. Zhubnou ale i lidé, kteří nasadí nízkosacharidovou dietu, například „keto“. Možností je mnoho a většina z nich funguje dobře.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaký vliv na naše zdraví má jídlo pětkrát denně?

Ve skutečnosti doporučení jíst pět jídel denně nefungovalo. V tom smyslu, že nemá absolutně žádný negativní dopad na naše zdraví, ale nijak nám nepomáhá. Výzkumy hovoří jasně – nezáleží na tom, zda jíme pětkrát denně nebo třikrát denně. Na druhou stranu problém může nastat u lidí, kteří si chtějí udržet danou tělesnou hmotnost a jedí pouze jedno jídlo denně. To rozhodně nedoporučuji.

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne – pravda nebo lež?

Máme na toto téma mnoho protichůdných údajů. Mnoho populačních studií ukazuje, že lidé, kteří snídají, jsou zdravější. Na druhou stranu je to asi tím, že obecně jedí zdravě. Toto lepší zdraví tedy nezávisí na snídání, ale spíše na lepší nutriční a zdravotní výchově těchto lidí.

Co tedy doporučujete?

Zakládáme si především na nízko zpracovaných produktech, zelenina, ovoce, lusky, krupice, čerstvé maso, mléčné výrobky bez přísad. Tyto produkty by měly být základem našeho jídelníčku a můžeme k nim přidat něco, co není úplně zdravé, ale máme pro to slabost.

https://www.medicinenet.com/dieting_myths_and_facts_pictures_slideshow/article.htm
.

Doporučené články