Cuketové placky jsou chutnou alternativou ke klasickým bramborákům

Česká gastronomie toho světu moc nedala, a tak se můžeme před cizinci pochlubit alespoň bramboráky. Když jsou poctivě udělané, tedy když nejde o nějakou pochybnou směsku z pouti nebo místní zábavy, ze které je tak akorát cítit česnek a mastnota, mohou být velmi dobré. Co na tom, že jde původně o jídlo chudých, které si lidé připravovali hlavně v hubených měsících, kdy se zásoby ve spižírnách tenčily. To ale bohužel neznamená, že jde o kdovíjak zdravé jídlo. A zejména ti, kteří se snaží zhubnout, by se bramborákům měli vyhýbat. Naštěstí existují zdravější alternativy, třeba tyto cuketové placky.

Doporučený článek:  Pečené vepřové na medu s brusinkami bude ozdobou každé slavnostní tabule

Ingredience

Podobně jako klasické bramboráky ani cuketové placky vás nedonutí sáhnout v obchodě hluboko do kapsy. Na dvě porce placek budete potřebovat:

  • 2 malé cukety,
  • 2 vejce,
  • 1 cibuli,
  • 1 stroužek česneku,
  • 3–4 lžíce hladké mouky,
  • 1 hrst najemno nasekaného kopru,
  • sůl a pepř,
  • přepuštěné máslo nebo kvalitní rostlinný olej na smažení.
Zdroj obrázku: Freepik

Těsto

Cuketu je vždycky třeba nejprve nechat pustit šťávu, aby se dala dobře zpracovávat. Proto ji oloupejte, nastrouhejte na stejném struhadle, na kterém byste strouhali brambory, a prosolte. Po asi hodině slijte šťávu, do cukety prolisujte česnek a zapracujte obě vejce. Začněte hníst klasické bramborákové těsto a postupně přidávejte mouku, aby získalo tu správnou konzistenci. Nakonec přidejte kopr, sůl a pepř. Těsto pak nechte asi patnáct minut odstát. Na pánvi si rozehřejte máslo nebo olej a placky orestujte z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.

Doporučený článek:  Oslaďte si život zdravě. Mrkvové dezerty vylepší každé menu vždy novou chutí a tvarem

Servírování

Díky vajíčkům a cuketě jde o nutričně kvalitní pokrm, který můžete podávat i samostatně, například k večeři. Vynikající jsou s trochou zakysané smetany nebo s kyselým zelím. Ale cuketové placky se mohou servírovat také jako příloha, skvěle se hodí k letním jídlům, protože je možné podávat je také studené.

Zdroj: https://cooking.nytimes.com/recipes/1013960-zucchini-pancakes
.

Doporučené články