Mladé zelí je výborným druhem zeleniny hned na začátku jara. Můžete z něj připravit mnoho receptů, nejvíce si však pochutnáte na klasickém nakrájeném zelí jako příloze k hlavnímu jídlu. Tato zelenina má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví, je ale také velmi oblíbeným pokrmem.
Mladé zelí očekávejte nejdříve v květnu. Jaro je ideální dobou, kdy mladé zelí objevíte na pultech obchodů i v nabídce zahrádkářů a ekologických zemědělství. Je oblíbené především pro jeho sladkou chuť. Jeho skvělé účinky na lidské zdraví jsou velmi srovnatelné s klasickým zelím, a tak není nutné moc dlouho otálet.
Kolik má mladé zelí kalorií?
Velmi oblíbenou zeleninou je mladé zelí také z důvodu nízkého obsahu kalorií. V jedné asi 100 gramové porci najdete přibližně 40 kalorií. Proto se tato zeleninová pochoutka stává denním chlebem každého, kdo se snaží redukovat svou tělesnou hmotnost. Mladé zelí je bohaté také na vlákninu, která skvěle podporuje trávení a pomáhá při zažívacích problémech.
Mladé zelí je také bohaté na různé antioxidanty, mezi které patří například vitamín C. Skvěle působí jako posilovač imunity. Dále je skvělým zdrojem vitamínu A a K, díky nim podpoříte svůj správný zrak i srážlivost krve. Obsažený vitamín E a B zase pomáhá normálnímu chodu nervové soustavy. Kromě těchto vitamínů najdete v mladém zelí také draslík, železo a mangan. Díky nim podpoříte svou paměť i krevní tlak.
Jak připravit lahodné zelí?
Připravte si výborné zelné rolky, které podpoří vaše komplexní zdraví. Připravte si zelné listy, které budou tvořit obal rolek. V asi 1,5 litru vývaru uvařte rýži s připravte si také dobře ochucené mleté maso. Do zelných rolek můžete přidat pro dochucení také smetanu, rajský protlak, sůl a pepř.
Všechny ingredience smíchejte spolu s vařenou rýží a naplňte zelné listy, zamotejte do rolky. Pečte asi 25 minut na 180 °C.