Čtyři mýty o zdravé stravě, které se nezakládají na pravdě

V dnešním světě, kde každý touží po dokonalém těle a dobrém zdraví, existuje mnoho mýtů o jídle, kterým lidé slepě věří. Bohužel mnoho z těchto mýtů o stravování není vědecky podloženo, a mohou být dokonce škodlivé pro naše zdraví.

Mýtus č. 1: Nízkotučné produkty jsou zdravé

Po mnoho let nám bylo vtloukáno, že nízkotučné výrobky jsou nejlepší variantou zdravé výživy. Nedávné studie však ukázaly, že to nemusí být nutně pravda. Ve skutečnosti je mnoho nízkotučných výrobků nabitých cukrem a dalšími nezdravými přísadami, aby nahradily nedostatek tuku. Navíc naše tělo potřebuje zdravé tuky, aby správně fungovalo, a jejich úplné vyloučení je pro zdraví škodlivé.

Doporučený článek:  Studnice vitaminů a důležitých minerálů: kvasnice se dají využít i jinak než při pečení chleba

Mýtus č. 2: Chléb je špatný

Chléb si v průběhu let získal špatnou pověst a mnoho lidí se domnívá, že je nezdravý a je třeba se mu vyhýbat. Ne každý chléb je však stejný. Celozrnné pečivo je vynikajícím zdrojem vlákniny a živin a může být skutečně zdravým doplňkem jídelníčku. Je důležité vybrat chléb, který je vyroben z žitné nebo celozrnné mouky a neobsahuje přidané cukry ani konzervační látky.

Zdroj obrázku: Freepik

Mýtus č. 3: Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne

Všichni jsme slyšeli rčení, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Nedávné studie však ukázaly, že to nemusí být nutně pravda. I když je snídaně důležitá, nemusí být nutně důležitější než jakékoli jiné jídlo. Důležitější je, abyste jedli po celý den zdravou a vyváženou stravu.

Doporučený článek:  Podzim plný barev si můžeme vychutnat i na talíři. Tyhle druhy zeleniny jsou vitamínová bomba

Mýtus č. 4: Musíte jíst každé 2–3 hodiny, abyste udrželi svůj metabolismus v chodu

Mnoho lidí věří, že aby udrželi svůj metabolismus v chodu, musí jíst každé 2–3 hodiny. Neexistují však žádné vědecké důkazy, které by toto tvrzení podpořily. Příliš časté stravování může ve skutečnosti vést k přejídání a přibírání na váze. Je důležité poslouchat své tělo a jíst, když máte hlad, a rozhodně není třeba se nutit do jídla každých pár hodin.

Je potřeba nevěřit všem informacím o stravě, které existují, ale raději zakládat svoje stravování na vědeckých důkazech a na vlastních pocitech. Výběrem zdravých, plnohodnotných potravin a nasloucháním svému tělu můžeme dosáhnout dobrého zdraví a zdravé hmotnosti. Pamatujte, že neexistuje žádný univerzální přístup ke stravování a výživě, takže je důležité najít to, co vám a vašemu tělu vyhovuje nejlépe.

Zdroj: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/10-nutrition-myths-debunked, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553097/, https://jhpn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41043-022-00329-3, https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-breakfast-really-the-most-important-meal-of-the-day, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/
.

Doporučené články