Při správném postupu si vařené brambory zachovají více vitamínů

Tato příloha se neztratí u žádného pokrmu. Člověk si na ni tak zvykl, že si myslí, že při přípravě není možné nic pokazit. Jenže řada lidí stále opakuje při vaření chyby, kterým se dá lehce vyhnout. Chyby vás pak stojí chuť pokrmu a ochuzujete se o důležité živiny.

Proč jsou pro nás brambory tak důležité?

Brambory konzumujeme v různých formách, a proto je i po různu upravujeme. Jen hrstka lidí si uvědomuje, jak moc cenné vlastně jsou. Podle toho, jak je vaříme (ve slupce, nebo bez ní), se v nich uchovává více či méně důležitých vitamínů a minerálů, jako jsou:

  • hořčík,
  • železo,
  • zinek,
  • mangan,
  • draslík.
Doporučený článek:  Oslaďte si život zdravě. Mrkvové dezerty vylepší každé menu vždy novou chutí a tvarem

Plodina obsahuje vysoké dávky vitamínu C, a pokud chcete vitamínu C co nejvíce zachovat, musíte dodržovat pravidla. Hlízy ve slupce (i bez slupky) vařte celé a zalijte je vřelou vodou. Při postupném ohřevu brambor dochází k rapidnímu poklesu hladiny vitamínu C.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaření brambor

Při vaření brambor si vybírejte stejně velké hlízy a počkejte, než se začne vařit voda. Hrnec hned ze začátku dejte na větší plamen. Jamile voda začne vařit, zmírněte teplotu, seberte pěnu a nechejte vodu probublávat. Brambory stačí ve vodě vařit po dobu 10 minut. Až vám minutka dá vědět, že je hotovo, vyberte největší hlízu a vidličkou vyzkoušejte, zda je hotová.

Doporučený článek:  Elixír zdraví z dalekého Tibetu: moudrost starých léčitelů můžete využít i vy

Když uznáte, že máte hotovo, okamžitě slijte vodu, hlízy by se neměly nechávat dlouho louhovat, protože takto opět zbytečně přicházejí o cenné látky. Za žádnou cenu je nenechávejte po slití vody přiklopené pokličkou. Takto je znehodnotíte a budou nepoživatelné.

Máte rádi bramborovou kaši?

Bramborová kaše snad zachutná všem, ale aby měla takovou chuť, jakou by měla mít, je potřeba uvařené hlízy zpracovat šťouchadlem. Vedle do hrnku si nachystejte mléko a přidejte k němu trochu másla a nastrouhaný muškátový oříšek. Vše uvnitř hrnku pomalu zašlehejte metličkou. Tekutinu přilévejte postupně a pak už stačí jen špetka soli.

Zdroj: https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/potato-health-benefits-and-why-you-should-eat-more-spuds/2022/05, https://potatogoodness.com/nutrition/, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0315546377734911, https://www.medicalnewstoday.com/articles/280579, https://www.allrecipes.com/recipe/24771/basic-mashed-potatoes/
.

Doporučené články