Propíchnutí vajíček před vařením usnadňuje jejich pozdější loupání

Vajíčka natvrdo jsou skvělým doplňkem například k vařené čočce, salátům, pomazánkám nebo si je můžete vychutnat jen tak na čerstvém chlebíčku. Příprava je jednoduchá, ale když přijde řada na loupání skořápky, radost nás mnohdy rychle přejde.

Výběr vajíček

Důležitým faktorem je kvalita vajíček. Samozřejmě máte-li možnost, je nejlepší vajíčka kupovat z domácího chovu. Pokud nemáte tuto možnost, kupujte vajíčka od slepic z volného chovu. Snažte se nekupovat vajíčka z klecového chovu. Pokud máte problém s tím, že vám vajíčka při vaření praskají a následně vytékají, přidejte do vody sůl. To zabrání jejich praskání a nijak to neovlivní jejich chuť. Vajíčka musí být vodou zcela zakrytá. Pokud by část vajíčka z vody trčela, je velká šance, že se vajíčko neuvaří správně.

Doporučený článek:  Citronová kůra zbaví myčku zápachu, nečistot i vodního kamene

Před vařením vajíček je jako první vyjměte z chladničky a počkejte, než se zahřejí na pokojovou teplotu. Pro další krok budete potřebovat jehlu, špendlík nebo jiný tenký ostrý nástroj. V zaoblené části vajíčka udělejte malý otvor. Tuto činnost dělejte velmi opatrně. Nedělejte příliš hluboký otvor a ujistěte se, že skořápka nikde nepraskla.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné vaření

Nebojte se, že by vám vajíčko někde vyteklo. V této zaoblené části vajíčka je prázdný prostor, který chrání jeho obsah. Tato část obsahuje vzduchovou bublinu. Díky tomu je tato činnost naprosto bezpečná. Mezitím, co budete do vajíček dělat malé dírky pro jednodušší loupání, si připravte si hrnec, který napusťte vodou a přiveďte k varu.

Doporučený článek:  I ten nejlepší guláš zkazí jediná chyba. Oblíbený pokrm pak čeká hořký konec

Následně připravená vajíčka vkládejte do vroucí vody lžící. Chcete-li vařit vajíčka uvařená naměkko, vařte je 5–6 minut. Pokud máte rádi vejce uvařená natvrdo, vařte je 7–10 minut. Po vaření je zalijte studenou vodou. To zastaví proces vaření a urychlí i loupání, protože nebudete muset tak dlouho čekat. Po chvíli se skořápka od vajíčka bez problémů oddělí.

Zdroj: https://thestonesoup.com/blog/2010/03/25/the-secret-to-easy-to-peel-boiled-eggs/
.

Doporučené články