Elektřina je obzvlášť v posledních měsících komoditou, se kterou není radno plýtvat. Kvůli vysokým cenám byste totiž mohli také přijít na mizinu. Většina domácností tak chce s její spotřebou šetřit, kde může. Proto vám dnes přinášíme několik rad, jak využití elektřiny zefektivnit, pokud používáte elektrický sporák.
Netopte pánubohu do oken
Ačkoli se zrovna tato rada může zdát jako samozřejmost, někteří z nás ji stále nevyužívají. Základní radou při vaření na jakémkoli sporáku je totiž využívat pokliček. Právě tento kousek nádobí vaření několikanásobně urychlí, a tím pádem sníží množství spotřebované energie. Je tomu tak zejména proto, že poklička zamezí úniku tepla z hrnce a zároveň jídlo neochlazuje chladný vzduch z okolí.
To stejné pak platí při použití elektrické trouby, kterou byste zase měli co nejméně otevírat. Opět tak nebude docházet k úniku horkého vzduchu. Je tak dobré si naplánovat, v jaké časy budete pokrmy kontrolovat, abyste to nedělali až zbytečně často.
Na množství i velikosti záleží
Abyste přípravu co nejvíce zefektivnili, ohřívejte vždy pouze takové množství jídla či vody, které opravdu potřebujete. Neohřívejte tak zbytečně celý hrnec polévky, pokud si dáte jednu misku.
Výběr je důležitý i u nádobí, které použijete. Velký hrnec se bude rozehřívat daleko pomaleji než malý kastrolek. Nádobu také vždy umístěte na odpovídající ploténku. Pokud budete velkou pánev rozehřívat na malé ploténce, zbytečně budete celý proces prodlužovat.
I čistota má svůj vliv
Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, čistota sporáku či trouby je také velmi podstatná, pokud řešíme spotřebu elektřiny. Špína totiž zamezuje tomu, aby teplo k hrnci došlo, a zbytečně přepaluje. Je tak dobré spotřebiče udržovat v dobrém stavu ne pouze kvůli kvalitě jídla, ale právě i kvůli spotřebě elektřiny.
Zdroj: https://sassytownhouseliving.com/electric-stove-cooking/