Červená řepa v hlavní roli: nachystejte lahodný salát, pečenou dobrotu nebo polévku

Červená řepa je tradiční zeleninou, jež se sklízí na podzim. Můžete z ní připravit řadu teplých i studených pokrmů, kterými si zpestříte svůj podzimní jídelníček. Máme pro vás tipy na chutná jídla z červené řepy.

Salát z červené řepy

Červená řepa je plná vitamínů, které pomáhají především žílám. Obsahuje tak vlákninu, jež prospívá střevům. Zdravá střeva znamenají dobrou imunitu. Červená řepa poslouží jako základ pro chutný salát. Řepu oloupete, omyjete a najemno nastrouháte.

Dáte do salátové misky a k ní přidáte nastrouhané jablko, mrkev a celer. Doplníte solí a vyškvařenou slaninou. Možno okyselit citronem. Salát dobře promícháte, aby se jednotlivé chutě propojily. Lze ho nechat vychladit a pak teprve podávat.

Doporučený článek:  Dokonale nadýchané palačinky díky jediné ingredienci navíc. Po sladké dobrotě se jen zapráší
Zdroj obrázku: Freepik

Pečená řepa se sýrem

Nejen vegetariáni si červenou řepu připravují pečením. Vznikne tak lahůdka, kterou si lze servírovat třeba na večeři a doplnit celozrnným pečivem. Na pečenou řepu si nachystáte alobal. Řepu nebudete loupat, jen je dobře omyjete a zbavíte nečistot.

Položíte ji na alobal, potřete rostlinným olejem, posolíte, opepříte. Můžete přidat další koření, které máte rádi. Někdo dává třeba tymián. Řepu zabalíte do alobalu a dáte péct do trouby asi na 1 až 2 hodiny podle její velikosti.

Doporučený článek:  Kdoulová šťáva nenechá během zimy nikoho na holičkách. Výjimečně působí nejen během nachlazení

Když je řepa měkká, necháte ji vychladnout, oloupete a nakrájíte na menší kostky. Ty pak smícháte s nakrájeným sýrem, například kozím, a můžete podávat.

Polévka z červené řepy

Jestliže se vám nechce vařit poměrně pracný borčš z červené řepy, vyzkoušejte rychlejší polévku. V hrnci osmažíte nadrobno nakrájenou cibuli, přidáte najemno nastrouhanou řepu, zalijete vodou.

Osolíte, opepříte, přidáte mletý fenykl a zásmažku. Povaříte doměkka, což nebude trvat moc dlouho. Nakonec je možné polévku zjemnit smetanou ve sladké i zakysané variantě podle toho, co vám více chutná. Místo vody lze použít zeleninový i masový vývar, polévka pak bude chutnější.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/beetroot-recipes
.

Doporučené články