Grilovací sezona je v plném proudu. Čistý gril je základ pro celé letní menu

Letní sezóna je za dveřmi a s ní také období letního grilování. Základem je pochopitelně kvalitní a dokonale čistý gril, na který budete moci s klidným srdcem položit marinované maso, rybu v alobalu nebo zeleninu. Někteří lidé grilují rádi celé léto, a proto byste měli svůj gril udržovat neustále čistý. Poradíme vám, jak to udělat jednoduše a bez chemie.

Čistý gril je půl zdraví!

Hodně lidí podceňuje čištění grilu. Myslí si, že se nečistoty během pečení samy opálí, a nemusí mřížku čistit. To je velká chyba a můžete si tímto způsobem přivodit velké zdravotní problémy, protože se na kovu hromadí spáleniny, ale také nebezpečné bakterie (Salmonella, E.coli, plísně). Rozhodně to nepodceňujte, protože se můžete vystavit riziku bolestí žaludku nebo zažívacích potíží.

Doporučený článek:  Kvasnicové hnojivo dodá orchidejím důležité živiny a sílu pro tvorbu květů
Zdroj obrázku: Freepik

Domácí prostředek na čištění

Jestli nemáte po ruce speciální kartáč na grily, můžete klidně použít jen kouli z alobalu, která poslouží stejně dobře. Připravte si také pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku. Tato směs o husté konzistenci zařídí, že povolí i velmi odolné skvrny a nečistoty, které jsou možná na grilu ještě z loňského léta. Po vyčištění mřížku opláchněte vodou a otřete do sucha.

Ocet a sůl pomůže v každém případě

Jednou z efektivních možností pro čištění grilu je také ocet. Jedná se o univerzální prostředek, který můžete v domácnosti použít téměř na všechno. Jakmile ho smícháte s vlažnou vodou a trochou mýdla (může být tekuté), získáte efektivní směs, která si poradí i s náročnými nečistotami. Směs naneste pomocí hadříku nebo houby, nechte působit a poté opláchněte a osušte.

Doporučený článek:  Zásuvka pod troubou pomůže udržet pokrmy teplé, podpoří kynutí těsta a urychlí rozmrazení potravin

Poslední možností je také obyčejná kuchyňská sůl. Gril musí být studený a potřebujete alobal, ale jinak je to velmi jednoduché. Na velký kus alobalu nasypte sůl. Položte na ni mřížku a poté zasypejte další solí. Celé vložte do vyhřáté trouby a vypněte ji. Během chvilky začne sůl hnědnout a působit. Po nějaké době rošt otřete, abyste ho připravili na další grilování.

Zdroj: https://www.homedepot.com/c/ah/how-to-clean-a-grill/9ba683603be9fa5395fab90ce98d10d
.

Doporučené články