Časté chyby během zavařování mohou obsah znehodnotit

Abychom nějaké ovoce mohli jíst i v zimě, většinou se rozhodneme jej zavařit. Zachová se tím jeho chuť i vůně. Vrchní hygienická stanice upozorňuje na bezpečnost a opatrnost při jejich výrobě. I drobná chyba může vést k otravě nebo plýtvání surovinami.

Vyvarujte se těchto chyb

Častou chybou je, že důkladně neprohlédneme ovoce pro přípravu zavařenin. I pár plesnivých kousků může přispět k rychlejšímu kažení zavařenin. Ovoce je před použitím třeba důkladně umýt a zkontrolovat, zda v něm nejsou škůdci.

Nynější trend nepoužívání cukru přiměl některé lidi se mu vyhýbat. Ovšem do zavařenin je nutný jeho přídavek. Cukr funguje jako konzervant a zabrání kažení zavařeniny. Příliš malé množství může způsobit kratší trvanlivost.

Doporučený článek:  Rozlučte se s nepříjemným zápachem v myčce. Trik s ovocem vás zaručeně překvapí

Také sklenice je třeba pečlivě umýt. Zároveň by nádobí mělo být sterilizováno. Proces pasterizace lze uskutečnit i za domácích podmínek. Stačí, když zavařeniny přikryjete silnou přikrývkou. Pasterizovat lze také v troubě nebo ve vodní lázni.

Zdroj obrázku: Freepik

Důležitá pravidla pro přípravu zavařenin

Nejdůležitější je samozřejmě hygiena. Před prací si umyjte ruce, místo a náčiní, se kterým budete pracovat. Zlikvidujte plesnivé, poškozené a shnilé ovoce. Pro konzervaci je nutné použít dostatečné množství cukru, soli nebo octa.

Nezapomeňte na pasterizaci. Vařte sklenice asi 30 minut při teplotě pod 100 stupňů. Po této době otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je odstát na stinném místě. Hotové zavařeniny by měly být skladovány na suchém a chladném místě. V místech s velkou vlhkostí by mohly zplesnivět. Stojí za to také na sklenici napsat, co obsahuje.

Doporučený článek:  Olej ve dřezu dokáže způsobit kalamitu i výborně pomoci. Záleží, jak se použije

Dbejte na to, aby zavařeniny, které konzumujete, byly stoprocentně v pořádku. I sebemenší známka plísně znamená znehodnocení celé sklenice a nebezpečí pro člověka.

Zdroj: https://www.countryliving.com/food-drinks/g4818/mason-jar-canning-mistakes/
.

Doporučené články