Časté chyby během zavařování mohou obsah znehodnotit

Abychom nějaké ovoce mohli jíst i v zimě, většinou se rozhodneme jej zavařit. Zachová se tím jeho chuť i vůně. Vrchní hygienická stanice upozorňuje na bezpečnost a opatrnost při jejich výrobě. I drobná chyba může vést k otravě nebo plýtvání surovinami.

Vyvarujte se těchto chyb

Častou chybou je, že důkladně neprohlédneme ovoce pro přípravu zavařenin. I pár plesnivých kousků může přispět k rychlejšímu kažení zavařenin. Ovoce je před použitím třeba důkladně umýt a zkontrolovat, zda v něm nejsou škůdci.

Nynější trend nepoužívání cukru přiměl některé lidi se mu vyhýbat. Ovšem do zavařenin je nutný jeho přídavek. Cukr funguje jako konzervant a zabrání kažení zavařeniny. Příliš malé množství může způsobit kratší trvanlivost.

Také sklenice je třeba pečlivě umýt. Zároveň by nádobí mělo být sterilizováno. Proces pasterizace lze uskutečnit i za domácích podmínek. Stačí, když zavařeniny přikryjete silnou přikrývkou. Pasterizovat lze také v troubě nebo ve vodní lázni.

Zdroj obrázku: Freepik

Důležitá pravidla pro přípravu zavařenin

Nejdůležitější je samozřejmě hygiena. Před prací si umyjte ruce, místo a náčiní, se kterým budete pracovat. Zlikvidujte plesnivé, poškozené a shnilé ovoce. Pro konzervaci je nutné použít dostatečné množství cukru, soli nebo octa.

Doporučený článek:  Okurky lze vypěstovat i na malém balkonu. Stačí je hodit do pytle a čekat na úrodu

Nezapomeňte na pasterizaci. Vařte sklenice asi 30 minut při teplotě pod 100 stupňů. Po této době otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je odstát na stinném místě. Hotové zavařeniny by měly být skladovány na suchém a chladném místě. V místech s velkou vlhkostí by mohly zplesnivět. Stojí za to také na sklenici napsat, co obsahuje.

Dbejte na to, aby zavařeniny, které konzumujete, byly stoprocentně v pořádku. I sebemenší známka plísně znamená znehodnocení celé sklenice a nebezpečí pro člověka.

Zdroj: https://www.countryliving.com/food-drinks/g4818/mason-jar-canning-mistakes/
.

Doporučené články