Kůra z citrusů dodá dezertům nezaměnitelné aroma, ale také škodlivé látky. Pouhé umytí nestačí

Krásně provoní těsto a dodá pečenému dezertu patřičný šmak. Kůra z citrusů je oblíbeným doplňkem mnohých dezertů, dortů či zákusků. Citrusy jsou nadmíru zdravé a jejich slupka obsahuje celou řadu prospěšných látek. Ale také toxinů, jedů a chemikálií, které se používají pro konzervaci plodů, aby přečkaly cestu a skladování, než se dostanou na pulty obchodů. Jak používat kůru z citrusů bez obav?

Citrusy v hlavní roli

Citrony, pomeranče, mandarinky i grepy patří do skupiny nejoblíbenějšího ovoce, populární jsou u dětí, dospělých i seniorů. Jejich čas nastává zejména v zimě a často bývají citrusy spojovány s Vánocemi. Kůra z citronů nebo pomerančů se strouhá nebo kanduje a přidává do různých dezertů, aby vyniklo jemné aroma. Kůra je tvořena dvěma vrstvami, bílým a hořkým albedem a žlutým nebo oranžovým flavedem. Právě tato vrstva vyniká obsahem esenciálních olejů s pronikavou vůní, vitamíny, minerály a antioxidanty, jako jsou flavonoidy. Bohužel je flavedo ošetřeno chemickými protiplísňovými a antibakteriálními prostředky.

Doporučený článek:  K čištění mikrovlnné trouby se hodí citrón, jedlá soda a ocet
Zdroj obrázku: Freepik

Jak na jedovaté konzervanty

Do našich končin se dostávají citrusové plody z daleka, dokonce z plantáží v Jižní Americe. Část produkce do tuzemska proudí ze Španělska nebo Portugalska. Plody se sbírají ještě před vlastním dozráním a ošetřují se chemickými přípravky včetně pesticidů a fungicidů, aby se během logistiky, která může trvat několik týdnů, nezkazily. Povrch slupky bývá navíc ošetřen šelakem nebo různými polyetylenovými vosky pro dokonalý vzhled. Tyto látky se nedostávají do dužniny, zůstávají přítomné pouze v kůře, kterou však nelze od těchto škodlivin omýt běžným způsobem.

Doporučený článek:  Přebytek velikonočních vajec nemám. První týden všechny sníme, hitem v naší rodině je vaječný tatarák

Chemikálie v kůře často zůstávají

Mytí, louhování, napařování nebo jiné způsoby omývání zcela selhávají, chemikálie jsou i při těchto metodách stále přítomné. Jak tedy situaci řešit? První možností je máčení v kyselém a následně alkalickém roztoku, stačí smíchat vodu s jablečným octem a namočit na pár minut, poté přesunout do misky s jedlou sodou, je potřeba jedna lžíce sody na litr studené vody. Po této očistné kúře se může kůra z citrusů používat. Dalším řešením je kupovat ovoce z ekologického zemědělství, plody jsou označeny známkou ecoleaf nebo Ecocert.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-clean-lemons-and-limes/
.

Doporučené články