S koupenými vejci míří někteří rovnou ke dřezu. Před omýváním skořápky odborníci varují

Většinu čerstvých potravin, které si přineseme z obchodu, musíme doma umýt. Platí to hlavně pro ovoce a zeleninu, ale mnoho lidí umývá pod tekoucí vodou například i vajíčka. Zjistěte, jestli byste měli vejce po příchodu z obchodu umývat, nebo ne. Odpověď nemusí být na první pohled zřejmá, ale měli byste ji znát.

Patří vajíčka pod tekoucí vodu?

Vejce obsahují mnoho bakterií, mikrobů a dalších škodlivých látek. Skořápka je úžasnou bariérou, která chrání cenný obsah tohoto produktu před poškozením a bakteriemi. Hodně lidí si myslí, že by měli vejce umýt po jejich nákupu, ale nemusí to být vždy správné řešení. Podle odborníků by se vejce neměla umývat.

Doporučený článek:  Olivový olej dodá smaženým jídlům charakteristickou chuť. Klíčem je vybrat správný druh

Jakmile je budete oplachovat pod vodou, můžete poškodit přirozenou skořápku, která vejce chrání před kontaminací. Jakmile bude zničena, bakterie proniknou dovnitř a vejce se velmi rychle zkazí. To může způsobit vážné zdravotní problémy, takže byste tuto drobnost neměli podceňovat. Vejce by se neměla dostat do kontaktu s dalšími potravinami a měli byste si vždy umýt ruce potom, co jste drželi vejce v rukou. Jedině tak se ochráníte před bakteriemi.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy je nutné vejce opláchnout?

Podle jiných odborníků byste vajíčka měli mýt. Ale pouze v případě, že je plánujete konzumovat v blízké době. Rozhodně se nejedná o postup pro dlouhodobé skladování. Mnoho lidí to nedělá, protože předpokládají, že konzumují jen vnitřek vejce. Pravdou ale je, že při rozbití skořápky se mohou bakterie a mikrobi dostat i do samotného vnitřku a kontaminovat celý produkt.

Doporučený článek:  Výslednou chuť nakládaných okurek ovlivňuje teplota láku a použitá sůl

Musíte vejce umýt, když je chcete jíst syrová?

Konzumace syrových vajec se obecně nedoporučuje kvůli riziku kontaminace salmonelou. Lidé, kteří se pro tento postup rozhodnou, by měli skořápku opařit ve vroucí vodě. Stačí, když vejce zalijete vroucí vodou a necháte stát po dobu 2–3 minut. Potom můžete vodu vylít a vejce opláchnout pod tekoucí vodou. Tím zničíte bakterie na skořápce.

Zdroj: https://www.agriculture.com/podcast/living-the-country-life-radio/should-you-wash-eggs-or-not
.

Doporučené články