Bylinky dodají každému pokrmu jedinečné aroma a lepší chuť

Bylinky jsou nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Přidávají do pokrmů vůni, chuť a často i barvu. Některé bylinky jsou však populárnější než jiné a používají se v širokém spektru receptů. V tomto článku se podíváme na nejpopulárnější bylinky v kuchyni a na to, jak je můžete využít.

1. Petržel

Petržel je jednou z nejběžnějších bylinek v kuchyni a existují dvě hlavní druhy: hladkolistá a krátce loupaná. Hladkolistá petržel se často používá jako ozdoba na pokrmy, zatímco krátce loupaná má výraznější chuť a je oblíbeným kořením do mnoha pokrmů. Petržel se hodí do omáček, polévek, těstovin, bramborových pokrmů a salátů.

Doporučený článek:  Ke každému jídlu se hodí jiný typ vína. Správná kombinace vytvoří harmonii chutí

2. Bazalka

Bazalka je známá pro svou výraznou vůni a chuť. Je klíčovou složkou pro přípravu italských pokrmů, zejména pestových omáček a těstovinových jídel. Může být také použita v salátech, na pizzách a v různých druzích dipů.

3. Rozmarýn

Rozmarýn má silnou a aromatickou chuť, která dodává pokrmům výraznou charakteristiku. Je ideální pro dochucení pečeného masa, bramborových pokrmů, marinád a omáček. Rozmarýn můžete používat jak čerstvý, tak sušený.

Zdroj obrázku: Freepik

4. Tymián

Tymián je další bylinkou s výraznou chutí a vůní. Často se používá ve francouzské a středomořské kuchyni. Je skvělý pro kořenění pečeného masa, drůbeže, omáček a polévek. Tymián můžete používat v čerstvé nebo sušené formě.

Doporučený článek:  Bylinky kuchyni skvěle doplní. Využití najdou v marinádách i nápojích

5. Máta

Máta je výbornou bylinkou pro přípravu nápojů, salátů a sladkých pokrmů. Je oblíbená pro svůj osvěžující a mentolový aroma. Mátu můžete použít k přípravě čajů, smoothies, koktejlů a dezertů.

6. Koriandr

Koriandr je důležitou složkou mnoha asijských a mexických pokrmů. Listy koriandru (často nazývané „koriandr“) mají citrusovou chuť a používají se čerstvé jako dochucovadlo. Semena koriandru jsou také oblíbeným kořením a používají se v mnoha kořenících směsích.

7. Šalvěj

Šalvěj má výraznou chuť a vůni, která připomíná kadidlo. Používá se především při pečení a vaření masa, ale také do omáček, nádivky a smažených pokrmů.

Doporučený článek:  Pravidelné čištění trouby je nezbytné pro její delší životnost a správnou funkčnost

Tyto bylinky jsou jen několik příkladů nejpopulárnějších bylinek v kuchyni, ale existuje mnoho dalších, které můžete objevovat a zkoušet. Každá z těchto bylinek má své jedinečné vlastnosti a chuťové vlastnosti, které mohou přinést do vaší kuchyně nový rozměr. Experimentujte s různými kombinacemi a nebojte se objevovat nové recepty, abyste využili plný potenciál bylinek ve vašem vaření.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/cooking-101-the-15-most-common-culinary-herbs-and-how-to-cook-with-them
.

Doporučené články