Bramborový salát může vydržet čerstvý déle. Některé ingredience se vyplatí přimíchat až před konzumací

Bramborový salát nechybí na vánočním stole, ale výtečně chutná během celého roku se smaženými kuřecími nebo vepřovými řízky. Tato příloha má punc slavnostního jídla, proto se připravuje ve velkém množství. To má za následek, že často zbyde. Co s ním, aby nezkysl a neskončil po dvou dnech v koši? Stačí se řídit osvědčenými radami zkušených kuchařů, kteří vědí, jak bramborovému salátu prodloužit trvanlivost bez obav z bolestí břicha, nebo přímo z otravy.

Lavor salátu? Příště raději méně!

Nejen v dobách vysokých cen a rostoucí inflace je nutné šetřit, plýtvat potravinami je marnotratné. Škodí naší peněžence i životnímu prostředí, proto vždy pečlivě zvažujte potřebné množství, byť si jistě každý pamatuje, jak se v mládí připravoval bramborový salát v lavoru nebo v neckách. Bramborový salát patří mezi velmi oblíbené pokrmy, které se mohou jíst samotné nebo slouží jako příloha. V minulosti byl možností, jak z levné zeleniny připravit delikatesu.

Doporučený článek:  3 zeleninové saláty, které vyniknou nejen na svátečním stole: poznejte netradiční spojení chutí
Zdroj obrázku: Freepik

Cibule nebo jablko urychlují kažení

Základ bramborového salátu tvoří brambory, mrkev, petržel, celer a sterilovaný hrášek. Vařená a správně vychlazená zelenina vydrží v chladu poměrně dlouho, problematické je přidání cibule nebo kyselého jablka, obě složky urychlují hnilobný proces. Při přidání těchto dvou ingrediencí je trvanlivost salátu pouze 48 hodin. Bramborový salát se skladuje při teplotách v rozmezí od 3 do 5 stupňů Celsia v uzavíratelné nádobě. Uchovat se může také zeleninová část v mrazáku.

Jak prodloužit trvanlivost bramborového salátu

Ještě před přidáním majonézy a vajíček se může vychladlá vařená zelenina zamrazit v menších nádobách a používat dle potřeby. Obdobně se může zelenina uchovávat v chladničce a přidávat majonéza a vajíčka až těsně před servírováním. Naopak kyselé okurky, ocet nebo hořčice trvanlivost prodlužují. Nezkonzumovaný bramborový salát z misek na stole se nesmí nikdy vracet zpět k původním zásobám. Obdobně se pro nabírání musí používat vždy čistá lžíce, aby se obsah nekontaminoval bakteriemi z jiných pokrmů nebo ze slin.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/kitchen-assistant/how-long-does-potato-salad-last
.

Doporučené články