Bohatost vývaru dodá vybrané maso, zelenina a koření

Dobrý masový vývar je základem mnoha kuchyní po celém světě. Je to chutný a výživný základ pro polévky, dušená jídla a omáčky a snadno si ho připravíte doma. V tomto článku si probereme, jak připravit ten nejlepší masový vývar.

Masový vývar může být uvařen z jakéhokoli druhu masa, včetně hovězího, kuřecího, vepřového, jehněčího a ryb. Důležité je vybrat kvalitní maso, které je čerstvé. Maso by mělo mít dostatečné množství tuku a pojivové tkáně, protože to vývaru dodá bohatost a chuť.

Kdy do vývaru přidat maso?

Jednou z nejčastějších otázek při přípravě masového vývaru je, zda dát maso vařit do horké, nebo studené vody. Odpověď je, že záleží na druhu masa, které používáte. Pokud používáte hovězí nebo vepřové kosti, je nejlepší začít se studenou vodou. To umožňuje kolagenu a dalším pojivovým tkáním pomalu se rozkládat a uvolňovat chuť do vývaru. Pokud používáte kuřecí nebo krůtí maso, je nejlepší začít horkou vodou. Ta totiž pomůže rychle vytáhnout chuť a živiny z masa. Zároveň je také potřeba zvážit, zda maso v polévce po uvaření necháte, nebo vyhodíte. Pokud totiž maso chcete v polévce nechat, je lepší maso do vody vložit až poté, co začne vařit. Bude se vařit kratší dobu, a tím pádem neztratí tolik chuti a šťavnatosti. Na druhou stranu bude ale samotný vývar o to chudší.

Doporučený článek:  Ještě lepší chuť a barvu vývaru dodá speciální úprava zeleniny. Polévka bude bezkonkurenční
Zdroj obrázku: Freepik

Nezapomeňte na zeleninu

Jakmile přidáte maso do hrnce, můžete začít přidávat také zeleninu. Nejběžnější zeleninou, která se přidává do masového vývaru, je cibule, mrkev, celer, petržel a česnek. Tato zelenina dodá vývaru chuť a plnost. Můžete přidat i další zeleninu, jako je pórek či rajče, a bylinky jako bobkový list a tymián. Zeleninu je důležité přidávat postupně, počínaje cibulí a česnekem, a poté přidat mrkev, celer a petržel.

Chcete-li připravit nejlepší masový vývar, měli byste maso a zeleninu dusit několik hodin, nejlépe až osm. To umožní, aby se chutě spojily a vytvořily bohatý a chutný vývar. Měli byste také pravidelně sbírat veškerou pěnu nebo nečistoty, které během vaření stoupají na povrch hrnce. Jakmile je vývar hotový, přeceďte jej přes jemné síto nebo plátýnko. Tím se odstraní veškeré pevné látky a zůstane vám čistý a chutný vývar. Vývar můžete skladovat v lednici až týden nebo jej pro delší skladování zamrazit.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/
.

Doporučené články