Cukr můžeme ve stravě jednoduše nahradit zdravější variantou

Nadměrná konzumace bílého cukru je považována za jeden z nejhorších stravovacích prohřešků. Cukr má na náš organismus celou řadu nežádoucích účinků. S cukrem je spojena obezita, cukrovka a další potíže. Přitom vyhnout se mu je takřka nemožné. Cukr se obecně přidává do velkého množství výrobků a mnoho lidí je na něm závislých. Částečně se dá omezit v naší kuchyni. Nahradit lze přírodními sladidly.

Jak cukr ideálně vyloučit?

Cukr je obsažen téměř v každé kupované potravině. Abyste se mu vyhnuli, nejspíše byste museli přestat kupovat hotové výrobky. To znamená péct si vlastní pečivo, nekupovat zavařeniny a konzervy, uzeniny a celou řadu dalších jídel. Vyhnout se cukru znamená kupovat pouze suchou formu potravin a dělat si vše sami doma. Jenže takový přístup je časově náročný a pracný. Proto existují způsoby, jak cukr eliminovat alespoň ve své domácnosti a nahradit jej něčím jiným a zdravějším. Tyto náhražky mají sladkou chuť a neničí naše zdraví.

Doporučený článek:  Zácpa už vás trápit nemusí. Stačí malé změny, které jí budou přirozeně předcházet
Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní sladidlo je ovoce

Ovoce obsahuje přírodní cukry, které jsou lehce stravitelné. Především banány, jablka, hrušky a hrozny obsahují glukózu a fruktózu, tedy přírodní sladidlo. Mimo to obsahují mnoho minerálů, vitamínů a vlákninu. Ovoce přidávejte do pečení. Banán najemno rozmačkejte a přidejte do těsta. Uvidíte, že cukr v koláči nahradí tak, že si na něj příště ani nevzpomenete. Skvělé jsou také meruňky, švestky, datle a fíky a kterékoliv sušené ovoce.

Březový cukr

Březový cukr neboli xylitol se získává z březové kůry a má až o polovinu méně kalorií než běžný bílý cukr. Celá jedna čajová lžička má jen dvanáct kalorií a také má velmi nízký glykemický index (GI 8). Nezpůsobuje náhlé zvýšení hladiny inzulínu a glukózy v krvi.

Doporučený článek:  Játra občas potřebují podpořit, aby mohla pracovat správně. Jejich zdraví odráží především jídelníček

Stévie

Velmi oblíbenou náhražkou cukru je stévie. Jde o rostlinu, kterou lze pěstovat i v malém bytě na parapetě. Za její sladkost vděčíme obsaženým glykosidům. Je téměř bez kalorií a oproti cukru je mnohem sladší. Na chuť stévie si však nejdříve musíme zvyknout. Je totiž trochu nahořklá. Je dobrou volbou pro osoby trpící fenylketonurií nebo pro diabetiky. Obsahuje vitamíny B, C, chrom, hořčík, zinek, selen a železo.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/finding-the-hidden-sugar-in-the-foods-you-eat, https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251
.

Doporučené články