Kardamom vnese do kuchyně vůni orientu. Blahodárně působí na trávení i proti rakovině

Kardamom je jedním z koření, které najdeme v každém větším supermarketu. O jeho léčivých vlastnostech však není moc slyšet. Je znám jako přemožitel rakovinových buněk ve střevech, a proto stojí za to jej implementovat do každodenní stravy. Ale s jeho množstvím je lepší to nepřehánět.

Seznamte se s kardamomem

Anýz, zázvor, kurkuma, skořice… téměř každý, kdo trochu vaří, má tyto druhy koření ve své kuchyni. Dokonale dobývají chuť jídel a splývají s jednotlivými složkami, ale jejich hlavní výhodou je, že skvěle ovlivňují naše zdraví. Působí na pokožku, podporují imunitu a stimulují trávicí systém. Mezi těmito druhy koření však chybí ještě jedno a tím je kardamom.

Doporučený článek:  Rajčatová šťáva prospívá zdraví srdce i jater. Nesmí však obsahovat sůl

Tato rostlina, ceněna již ve staré Číně, roste jako trvalka a dosahuje výšky od 2 do 4 metrů. Má oddenek a nad ním podélné listy na dlouhých stoncích. Četné, charakteristické květy rostou ze stonku, který leží na zemi a jeho tvar připomíná ucho. To, co je pro člověka nejcennější, jsou kardamomová semena. Evropané byli přesvědčeni o jeho léčivém účinku již ve dvanáctém století.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaše střeva vám poděkují

Ukazuje se, že pravidelně konzumovaný kardamom může udělat hodně dobrého pro naše tělo. V opravdu malém množství kardamomu najdeme celé bohatství přírodního bohatství. Kardamom obsahuje kyselinu askorbovou, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vápník, železo, hořčík, fosfor, sodík, draslík, zinek. Seznam těchto vitamínů a minerálů je dost podstatný. Nejčastěji se používá k podpoře léčby gastrointestinálního traktu. Esenciální oleje obsažené v kardamomu mají relaxační účinek na žaludek a stimulují sekreci trávicích šťáv. Proto kardamom funguje skvěle jak na poruchy trávení, tak i na chronickou gastritidu jako podpůrná léčba.

Doporučený článek:  Stačí rozpustit ve vodě a zažívací problémy zmizí. Vyzkoušejte netradiční nápoje z různých koutů světa

Toto koření je vhodné i při žaludečních vředech. Lidé trpící výskytem vředů v gastrointestinálním traktu už léta zápasí s bolestivými příznaky této choroby. Kardamom ničí bakterie Helicobacter pylori škodlivé pro tělo, které jsou příčiny vředů. Nejen střeva a žaludek vám poděkují za zavedení kardamomu. Když nachladneme, kardamom bude také perfektně fungovat v boji proti nemoci. Pomůže zmírnit kašel a vyčistit horní dýchací cesty. Nedávné studie ukázaly, že kardamom má potenciál v případě zánětu, kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits
.

Doporučené články