Dýně v octě dodá jídlu šmrnc. Jemně pikantní chuť v zimě zahřeje

Druhů dýně je několik desítek. Počet jídel, která z nich můžeme připravit, je ještě několikrát větší. Díky mnoha vitamínům a antioxidantům je navíc prospěšná pro naše zdraví. Hodí se do slaných pokrmů i nasladko. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale dokonce z ní můžete připravit i chutné zavařeniny.

Dýně v octě

Takto připravenou dýni si můžete vychutnávat po celý rok. Je skvělým doplňkem k jídlům všedním i slavnostním. Na přípravu budete potřebovat 3 kg dýně, 1,2 l vody, 200 ml lihového octa, 14 hřebíčku, 4 zrna nového pepře, 240 g cukru, 1 lžičku soli. Dýni oloupeme, odstraníme semena a nakrájíme kousky o velikosti 2 cm. Do velkého hrnce přidejte vodu, jemně ji osolte a přiveďte k varu.

Doporučený článek:  Pečené brambory s rozmarýnem a česnekem jsou jednoduchou a výbornou přílohou nejen k masu

Vložte dýni a nechte vařit do měkka. Mezitím si připravte nálev. Do hrnce vsypte cukr, hřebíček a nové koření. Vše spolu vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přilijte ocet a znovu přiveďte k varu. Potom vypněte. Do sklenic nejprve vložte dýni a tu pak zalijte octovým nálevem. Sklenice důkladně zavřete a položte dnem vzhůru. Po vychladnutí přemístěte do spíže.

Zdroj obrázku: Freepik

Využití dýně v octě

Dýně v octě se dá úspěšně jíst sólo, ale stojí za to obohatit o ni další jídla. Bude fungovat jako doplněk k salátům nebo k jídlům na večeři. Skvěle se hodí ke všem druhům masa, bramborám, kaši a rýži. Můžete ji použít k přípravě neobvyklých knedlíků, placek a palačinek. Své místo si najde i v sendvičích.

Doporučený článek:  Nejlepší recept na pirohy tvoří pouhé tři ingredience. Inspirujte se tradičním postupem našich babiček

Stává se, že zavařeniny časem začnou měnit barvu, i když jsme dodrželi přesný postup. Někdy dýně v octě náhle začne šednout nebo tmavnout. Většinu lidí napadne, že se zkazila a měla by se okamžitě vyhodit. Stojí za to začít vůní obsahu nádoby – pokud necítíte nic špatného, můžete dýni v klidu sníst. Nejčastěji je šedivění dýně v octě způsobeno přítomností hřebíčku, který ovlivňuje barvu buničiny.

Zdroj: https://www.happyfoodstube.com/pickled-pumpkin/
.

Doporučené články