Med patří k nejčastěji padělaným produktům na světě

Hustý, zlatý, sametový a sladký med se po staletí považuje za vzácnost. Pokud k jeho chuti a aroma přidáte i dlouhý seznam pozitivních vlastností pro zdraví, není překvapující, že se někdy označuje jako tekuté zlato. Bohužel, jako vše cenné i med se padělá, je dokonce třetím nejčastějším padělaným produktem na světě.

Zdraví prospěšné vlastnosti

Jakmile přišly chladnější měsíce a období viróz, naše matky nám automaticky daly čaj s medem. Tuto metodu používaly už naše babičky a ony to znaly zase od svých babiček. Med podporuje léčbu nachlazení a bolesti v krku, má také antibakteriální účinky. Není proto překvapující, že se po staletí používal při nemocech. Med dokáže urychlovat hojení ran a zabraňuje tvorbě keloidů.

Doporučený článek:  Káva snižuje riziko cukrovky a vylepší den. Oblíbené přísady ji ale úplně zničí

Tekuté zlato posiluje srdce, zabraňuje ateroskleróze a snižuje krevní tlak. Další vlastnosti medu způsobují, že tekuté zlato pomáhá vyrovnat se žaludečními vředy, onemocněními jater a žlučových cest. Používat by jej měli i lidé, kteří mají problémy se spánkem a jsou ve stresu. Mezi vlastnostmi medu stojí za zmínku i uklidňující účinek na nervy, díky čemuž pomáhá při snižování stresu.

Zdroj obrázku: Freepik

Triky, které odhalí padělání

Cena medu závisí na typu medu a místě, kde ho kupujeme. Med je velmi populární, takže není překvapující, že pokušení ho padělat je obrovské. Na trhu není nouze o padělky, které lákají nízkými cenami. Horší je, že někdy i zaplatíme hodně a zjistíme, že v rukou máme padělaný produkt. Kupujeme-li med v supermarketu, stojí za to si přečíst štítek. Často se stává, že nese anotaci „směs medů pocházejících z EU i mimo EU“. To znamená, že domácí med byl smíchán s výrobky z Ukrajiny, Číny nebo jiných asijských zemí.

Doporučený článek:  Nakládané okurky nechybí v žádné kuchyni. O to víc překvapí, že nemusí být zdravé

Stává se, že medy ze zemí mimo Evropskou unii obsahují antibiotika, baktericidy a olovo. Rozhodneme-li se koupit medovou směs, musíme počítat se skutečností, že si nejsme jisti, co nádoba zlaté tekutiny obsahuje. Nejbezpečnější je zvolit krystalizovaný produkt. Krystalizace je přirozený proces, a je-li med v této formě, můžeme si být jisti, že je skutečný. Pokud v láhvi vidíte, že je med napůl tekutý a zbytek zkrystalizovaný, je to znakem toho, že byl zahříván. Krystalizace čerstvého medu probíhá v celé nádobě najednou.

Zdroj: https://simplyhoney.com.au/what-is-raw-honey/, https://www.insider.com/fake-honey-problems-how-it-works-2020-9, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7277934, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/got-a-cold-try-some-honey, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits
.

Doporučené články