Mleté řízky nejsou v Čechách zcela typické, ale mnoho lidí je má rádo. V Evropě jsou známé již po generace a neustále se diskutuje, jestli se má houska k přípravě řízku předem namočit ve vodě, nebo v mléce. Podívejme se, jaký postup bude pro chutný pokrm nejlepší a proč byste měli vždy následovat pouze jednu z těchto možností.
Jak se připravuje mletý řízek?
Receptů na řízky je obrovské množství. Většinou se dědí v rodině, takže to každý dělá trochu jinak. Někdo k masu přidává cibuli, hořčici nebo sýr. Zárukou dobré chuti řízku ale bude vždy kvalitní mleté maso s namočenou houskou ve vodě nebo mléce. Díky tomu bude řízek uvnitř velmi jemný a šťavnatý, zatímco na povrchu si užijete chutnou a křupavou krustu.
Jak namáčet housky na mleté řízky?
Během přípravy mletých řízků přijde jedna klíčová otázka. V čem housku namočit? Mnoho let se diskutuje o tom, která z variant je správná. Každá rodina a každý kuchař na to má jistě svůj názor a dělají to podle svého. Mnoho lidí si přitom myslí, že je to ve skutečnosti jedno a můžete housku namočit do čehokoli. Není to ale pravda.
Rozhodnutí, které uděláte před namočením housky, má obrovský vliv na výslednou chuť. Až budete příště dělat mleté řízky na holandský způsob, měli byste si pamatovat, že vždy máte sáhnout po jedné tekutině, která pro celý pokrm zajistí jedinečnou strukturu, vůni i chuť. Myslíte, že je lepší vybrat vodu, nebo mléko?
Proč je tato možnost jediným správným krokem?
Housku přidanou k masu při přípravě mletých řízků byste měli namočit do mléka. Mléko neutralizuje pachy vepřového masa, ze kterého budete dělat mleté řízky. Dalším důvodem je tuk v mléce. Jde o přirozeného nositele chuti, díky kterému budou řízky chutnat mnohem lépe. A díky mléku budou také mleté řízky uvnitř dostatečně vlhké a šťavnaté. To je nakonec důvodem, proč housku namáčíte, takže byste to neměli brát na lehkou váhu. Pamatujte na to, až je budete dělat příště!
Zdroj: https://bosskitchen.com/minced-meat-schnitzel/