Švestková tinktura: jak ji připravit a jak funguje?

Švestková tinktura zlepšuje trávicí systém i náladu a je velmi lahodná. Připravit ji můžete mnoha různými způsoby. Vše závisí na osobních preferencích a době zrání tohoto úžasného ovoce. Jak si vyrobit netradiční nápoj ze švestek, který zná jen málokdo? Uvidíte, že pozitiv má mnoho a rozhodně byste jej měli znát a připravit si ho.

Proč si tinkturu připravit?

Švestky jsou velmi známé jako přírodní projímadlo. Obsahují pektin, který s dalšími organickými kyselinami reguluje trávicí procesy a pomáhá zbavovat se usazenin v trávicím traktu. Kromě toho toto ovoce obsahuje vysoké hodnoty vitamínu A, B, C, E a K, které jsou pro tělo nezbytné. Jedná se o bohatý zdroj mnoha minerálů (draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník). Navíc jsou také skvělým antioxidantem, který vás může chránit před aterosklerózou a srdečními chorobami.

Doporučený článek:  Jednoduchý, a přesto slavnostní oběd pro jakoukoliv příležitost

Švestková tinktura nebo švestkový likér je způsob, jak si rychle a snadno zlepšit trávení. Doporučuje se po konzumaci těžkých jídel a užít si ho můžete také jako způsobu při čištění trávicího traktu. Obsah vitamínů skupiny B zajišťuje pozitivní vliv na nervový systém, takže vám zlepší náladu i v tom nejponuřejším dni. A jeho hřejivé vlastnosti oceníte v chladných dnech.

Jak ji můžete vyrobit?

Na přípravu potřebujete kilogram zralých švestek, půl kilogramu cukru a půl litru lihoviny. Švestky omyjte, odstraňte jádřince, nakrájejte ovoce a zavařte do sklenice s cukrem. Nádobu uzavřete a odstavte na dva nebo tři dny. Poté lihoviny slijte a odstavte na další tři až čtyři týdny. Každých pár dnů tekutinu promíchejte dřevěnou lžící nebo sklenici protřepejte.

Doporučený článek:  Recept na chutné a šťavnaté špízy z drůbežích jater a jablka

Po necelém měsíci je zapotřebí tinkturu přefiltrovat. Na tento proces můžete využít gázu nebo filtrační papír. Švestkový likér přelitý do lahví by měl být skladován na tmavém a teplém místě alespoň tři měsíce, i když nejchutnější bude po šesti měsících zrání. Stejně jako v případě vína, i tento nápoj zraje časem. Musíte proto počítat s tím, že si ji vychutnáte až za několik měsíců od chvíle, kdy jste nápoj připravili.

Zdroj: https://food-of-dream.com/publication/2664/
.

Doporučené články