Uzený pstruh s čerstvou rukolou a hořčičným dresingem s mátou

Ryby v našem jídelníčku zoufale chybí. Přitom jsou plné důležitých vitaminů a minerálů, které se často v jiných potravinách nevyskytují, anebo jen v omezeném množství. Proto vám přinášíme skvělý recept na chutný letní salát s masem uzeného lososa, doplněný o čerstvé rukolové listy a pražené ořechy a sladkou nakyslost pomerančů. To je lahodná kombinace, která vás příjemně naladí na prosluněné dny letní dovolené.

Ingredience:

  • uzený pstruh – 1 ks
  • rukola – 2 hrsti
  • pomeranč – 1 ks
  • pražené vlašské ořechy a mandle – 1 hrst
Doporučený článek:  Jak si připravit skvělý grilovaný sýrový chléb?

Na zálivku:

  • hroznový olej – ½ šálku
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • medová hořčice – 2 lžičky
  • čerstvá máta – 1 hrst
  • sůl
  • čerstvě mletá směs barevných pepřů

Návod na přípravu:

Jako první připravte zálivku. Do uzavíratelné sklenice (třeba do zavařovací) nalijte hroznový olej, vytlačte šťávu z citrónu a přimíchejte ji k oleji. Přidejte dvě čajové lžičky medové hořčice a jemně nasekanou čerstvou mátu. Dochuťte čerstvě mletou směsí barevných pepřů. Uzavřete sklenici víčkem a energicky ji protřepejte v rytmu diska.

Doporučený článek:  Glykemický index je u potravin opomíjenou hodnotou. Přitom pomůže ke správné skladbě jídelníčku

Do misky vhoďte čerstvou rukolu, kterou můžete případně natrhat na menší kousky. Oloupejte pomeranč, rozdělte ho na měsíčky, které podle možností oloupejte z bílé slupky a nakrájejte je na menší kousky. Vhoďte pomeranč na listy rukoly.

Maso z uzeného pstruha vyloupněte z kůže, odstraňte páteř a zbytky kostí a rozdělte ho na menší kousky. Přihoďte maso do mísy se salátem.

Rozpalte troubu na 200 °C a na plech vsypte vlašské ořechy a mandlová jádra. Nasucho je opražte dozlatova a dokřupava. Když jsou hotové, rozsekejte je na menší kousky a posypejte jimi povrch salátu.

Doporučený článek:  Jakými způsoby můžete zlepšit svou náladu?

Nakonec všechno zalijte předpřipraveným hořčičným dresingem a podávejte.

Tip navíc: Pokud chcete, můžete salát oživit zrníčky granátového jablka, které dodají salátu příjemnou svěží příchuť, ale i barvu a další porci vitaminů.

.

Doporučené články