Jednoduchá pravidla zefektivní vaření na elektrickém sporáku a pomůžou ušetřit

Vysoká inflace a neustále rostoucí ceny energií nutí každého šetřit na jídle a jeho přípravě. Právě vaření spotřebovává velké množství elektřiny, tedy v případě elektrických sporáků. Jak ušetřit při ohřevu jídla a neplatit vysoké účty za elektřinu? Stačí změnit několik návyků a nebude třeba se bát o úspory. Jak při vaření ušetřit, a připravit pokrmy dokonce rychleji?

Roční spotřeba až 2,5 MWh

Kolik stojí vaření na elektrickém sporáku? Běžně domácnosti propálí vařením a pečením až 2,5 MWh, což při aktuálních cenách znamená takřka 23 tisíc korun, tedy více než jednou tolik, co byly ceny v roce 2021. Rady, jak ušetřit při vaření a pečení, jsou proto jistojistě vítané. U pečení je základním pravidlem neotevírat zbytečně dvířka, protože uniká drahocenné teplo a trouba musí snížení teploty vyrovnat. Kontrolu je možné provádět skrze skleněná dvířka, důležité je nastavovat čas doby pečení pro kontrolu.

Doporučený článek:  Křupavé hranolky zajistí správná teplota oleje a dobře vybrané brambory

Poklička ušetří a zrychlí přípravu

Nejzásadněji se ušetří při vaření v hrncích přikrytých pokličkou, teplo totiž zůstává uvnitř nádoby a vaření probíhá kratší dobu, proto spotřebované energie je o poznání méně. Navíc dochází pod pokličkou k rychlejšímu ohřevu, na závěr se pak vyplatí plotýnku vypnout dříve a nechat pokrm takzvaně „dojít“.

Zdroj obrázku: Freepik

Optimální množství i hrnec

Jak dále ušetřit při vaření? Rozhodně ohříváním menšího množství jídla, ne vždy je nutné například ohřívat celý hrnec vody nebo větší kusy namísto menších, které jsou rychleji hotové a lépe propečené nebo uvařené. Záleží též na výběru plotýnky, která musí přesně odpovídat průměru dna hrnce. Větší hrnec na malé plotýnce zbytečně spotřebovává elektrickou energii a potřebuje příliš času k ohřevu.

Doporučený článek:  Hnojivo z kuchyně: rostlinám prospěje přípravek z jogurtu nebo banánových slupek

Čisté plotýnky nezamezují toku tepla

Utírat nebo čistit sporák se nikomu nechce, ale je to s ohledem na úspory zcela nezbytné, protože připáleniny nebo mastné skvrny mohou zamezovat toku tepla a je nutné pro ohřátí pokrmu delší čas. O to vyšší jsou následně účty za elektřinu, proto je pravidelné čištění varné desky nebo plotýnek nezbytností. Pro omytí se používají jemné čisticí prostředky, jedlá soda nebo kyselina citronová, na závěr se musí opláchnout vlažnou vodou a utřít do sucha.

Zdroj: https://sassytownhouseliving.com/electric-stove-cooking/
.

Doporučené články