Křupavé hranolky zajistí správná teplota oleje a dobře vybrané brambory

Hranolky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a není divu, jelikož jejich chuť je neodolatelná. Aby však hranolky byly opravdu dokonalé, musí být křupavé. Křupavost je pro mnoho lidí klíčovým faktorem při výběru hranolek. Pokud byste rádi věděli, jak udržet hranolky křupavé, následují některé tipy, které vám pomohou dosáhnout tohoto cíle.

Příprava chutných hranolek

Nejdůležitějším krokem při výrobě křupavých hranolek je použití čerstvých brambor. Pokud se rozhodnete použít staré brambory, vaše hranolky nebudou křupavé, ale spíše měkké a vlhké. Proto si pořiďte čerstvé brambory a použijte je hned. Pokud oloupete brambory příliš nahrubo, můžete odstranit jejich vnější vrstvu, která obsahuje důležité živiny. Zároveň však i hrubé oloupání může způsobit, že hranolky nebudou křupavé. Proto byste měli bramborám oloupat jen tenkou vrstvu a odstranit pouze viditelné nečistoty.

Doporučený článek:  Domácí listové těsto se rozplyne na jazyku. Je výzvou i pro zkušené pekaře

Důležitým faktorem při výrobě křupavých hranolek je rovnoměrné nakrájení brambor. Pokud budou kusy příliš tlusté nebo příliš tenké, mohou se vařit různou rychlostí a to by mohlo způsobit, že některé kusy budou křupavé a jiné měkké. Proto je důležité, abyste brambory nakrájeli na stejné kousky. Abyste zajistili, že vaše hranolky budou křupavé, můžete je namočit do studené vody na dobu 30 minut před smažením. To pomáhá odstranit přebytečný škrob a zamezit tomu, aby se hranolky slepily dohromady.

Doporučený článek:  15 tipů, jak ušetřit při nákupu potravin a přípravě pokrmů
Zdroj obrázku: Freepik

Udržte jejich křupavost

Správná teplota oleje je klíčová pro křupavost vašich hranolek. Olej by měl být dostatečně horký na to, aby vytvořil křupavou kůrku na vnější straně hranolek, ale ne příliš horký na to, aby uvnitř brambor zvyšoval teplotu. Ideální teplota oleje pro smažení hranolek je kolem 175–180 °C. Abyste dosáhli dokonalých hranolek, měli byste je smažit ve větším množství oleje, který by měl být dostatečně hluboký na to, aby hranolky plavaly uvnitř bez dotyku dna pánve.

Doporučený článek:  Domácí pomazánky jsou chutnější, zdravější i levnější

Pokud máte málo oleje, mohou se hranolky přilepit ke dnu a ztratit svou křupavost. Po vložení hranolek do oleje byste měli občasně míchat pánev, aby se hranolky opékaly rovnoměrně ze všech stran. Správné podávání hranolek může být rozhodující pro zachování křupavosti. Hranolky by měly být podávány okamžitě po usmažení. Čekáte-li příliš dlouho, mohou začít měknout. Pokud jste přinesli hranolky ven z restaurace, je nejlepší je podávat v papírovém sáčku, aby se udržela křupavost.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-make-french-fries-995932
.

Doporučené články