Tipy pro úspornější používání elektrického sporáku a trouby

Pokud plánujete využívat elektrický sporák tak, abyste dosáhli úspory energie a snížili své měsíční náklady o několik stovek korun, existuje několik metod, které můžete aplikovat. Vzhledem k rychlému tempu růstu cen elektřiny je již nyní nezbytné přemýšlet o budoucnosti. Nicméně je důležité, aby tyto úspory neovlivnily kvalitu pokrmů, které budete vařit. Při správném přístupu je možné dosáhnout energeticky efektivního vaření bez kompromisů na chuťových vlastnostech a kvalitě připravovaných jídel.

Znáte svou kuchyňskou spotřebu?

Náklady na energii v domácnosti mohou být vysoké, zejména v kuchyni, kde se denně vaří a peče. Abyste uchránili svůj rodinný rozpočet, je důležité být si vědom spotřeby a využívat triky na úsporu energie. Elektrický sporák je jedním z největších žroutů elektrické energie v kuchyni, proto je vhodné se seznámit s možnostmi, které nabízí, a využít je pro snížení nákladů.

Doporučený článek:  Díky banálnímu triku už hrnec nikdy nepřeteče. Sporák tak zůstane čistý po každém vaření
Zdroj obrázku: Freepik

Optimalizace vaření

Malé změny v návycích mohou mít významný dopad na spotřebu energie. Začněte tím, že nakrájíte maso a zeleninu na menší kousky, což urychlí proces vaření a sníží spotřebu energie. Používejte pokličky na hrnce, které udrží teplo uvnitř a urychlí vaření. Udržujte svůj sporák čistý, neboť nečistoty mohou ovlivnit jeho efektivitu. Kromě toho dávejte hrnce na odpovídající velikost plotýnky a při pečení minimalizujte otevírání dvířek trouby.

Využití plné kapacity

Pokud máte dva rošty v troubě, využívejte je k pečení dvou jídel najednou. Tímto způsobem ušetříte nejen energii, ale také čas. Pečení dvou jídel současně je efektivní a umožňuje věnovat se jiným činnostem, zatímco se jídla pečou. Nezapomeňte kontrolovat teplotu a časy pečení každého pokrmu, aby byl výsledek dokonalý.

Doporučený článek:  Před vařením je důležité rýži dostatečně propláchnout

Při používání grilovací funkce trouby se pokuste co nejvíce využít její kapacitu. Například můžete grilovat zeleninu nebo přílohy současně s masem, čímž optimalizujete využití trouby a snižujete spotřebu energie. Buďte však opatrní, abyste nepřeplnili troubu, což by mohlo ovlivnit kvalitu pečení.

Zdroj: https://hotplatesworld.com/save-money-on-your-electric-stove/
.

Doporučené články