Léto je obdobím vodních melounů. V jiné sezóně je v obchodě nekoupíte, a proto byste si je během léta měli vychutnat naplno. Musíte ovšem vědět, jak ho správně vybrat a skladovat. Díky tomu vám vydrží dlouho a nebudete ho muset celý sníst během chvilky. Užijete si ho po delší dobu, takže na něm také trochu ušetříte a můžete si ho klidně vychutnat po částech.
Jak vybrat meloun?
Při výběru se hodně zaměřte na velikost a tvar melounu. Nesmí tam být žádné nerovnosti nebo prohlubně. Nezapomeňte si ho potěžkat, protože zralý meloun bude těžší. Podívejte se také na místo, ze kterého meloun vyrůstal ze země. Místo by mělo mít krémově žlutou nebo oranžovou barvu. jestli je zelená nebo bílá, meloun si domů neberte. Není správně zralý.
Použijte také klasický trik s poklepáním na plod melounu. Hluboký a dutý zvuk značí, že je ovoce velmi dobře zralé. Jestli zvuk slyšíte tlumeně, ovoce je zralé málo nebo až příliš. Slupka také musí být tvrdá a pevná. Nesmí být ani lesklá, protože to znamená málo zralý plod. Když tohle všechno zkontrolujete před nákupem, nikdy neuděláte chybu.
Správní skladování melounu
Skladování celého melounu je asi nejjednodušší. Než ho poprvé nakrájíte, můžete ho klidně nechat při pokojové teplotě, a to po dobu 1-2 týdnů. Hodně záleží na tom, jak je meloun zralý ve chvíli, kdy jste ho koupili. Můžete ho také umístit do lednice, kde vydrží 2-3 týdny. Nakrojený meloun musíte nechat v lednici. Při pokojové teplotě ho již nenechávejte.
Nejlepší bude, když ho zabalíte do alobalu nebo potravinářské fólie. Tím zabráníte tomu, aby meloun vyschnul. Jistě chcete udržet jeho šťavnatost, a to se vám podaří pouze v případě, že bude zabalený. Po rozkrojení vodního melounu ho musíte sníst do 3-4 dnů. Kousky melounu můžete také uložit do vzduchotěsné krabičky, kterou uložíte do lednice.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/watermelon-storage-and-selection-1807930