Rýži je potřeba před vařením omýt pod studenou vodou, ale mnoho lidí to tak nedělá. Přitom je to velmi podstatná věc, protože díky tomu bude rýže chutnat opravdu tak, jak má. Obsahuje totiž anorganický arsen, který je pro člověka nebezpečný a může způsobit zdravotní potíže. Proč je tedy potřeba rýži omýt?
Arsen je škodlivý pro děti i dospělé
Rýže, ale nejen ona sama, i další produkty z ní vyrobené obsahují nebezpečný chemický prvek arsen. Rýže ho většinou obsahuje velké množství, které ani není povolené. Anorganický arsen je ještě mnohem nebezpečnější a právě ten do svého těla vpravujeme, pokud rýži pořádně nepropláchneme. Ukládá se v lidském těle a může způsobit například vysoký krevní tlak.
V případě dětí je důrazné připomenout, že ovlivňuje také koncentraci nebo paměť, takže si děti budou hůře pamatovat některé věci. To je důvodem, proč byste na proplachování rýže měli myslet a také tak konat. Rýži byste měli omýt ještě den předtím, než ji skutečně budete vařit. Je to dlouhý proces, který byste neměli krátit, protože je to důležité.
Rýže musí být připravena na vaření
Rýži byste měli vyndat ze sáčku a dobře proprat ve vodě. Dokud není voda čirá, rýži byste vařit neměli. Rýži můžete také zalít studenou vodou a nechat v ní tak dlouho, dokud nebudete mít pocit, že rýži můžete uvařit. Krátké namáčení můžete střídat s dlouhým, které logicky bude trvat o něco déle.
Existuje také smíšená metoda, která kombinuje obě dvě předchozí. Krátké namáčení bude střídat oplach rýže a následovat bude dlouhé namáčení. Tato metoda bude sice méně účinná, ale nebude trvat takovou dobu jako dlouhé namáčení. Vybrat si můžete metodu, která vám bude vyhovovat nejvíce, důležité ale bude skutečně rýži namáčet a proplachovat tak dlouho, dokud voda z ní nebude čistá. Jedině tak budete mít jistotu, že do svého těla nedostáváte škodlivé látky.
Zdroj: https://www.washingtonpost.com/food/2022/02/04/should-you-rinse-rice-benefits/