Zužitkujte podzimní úrodu jablek originálně. Dokonalý koláč připravíte nikoliv na plechu, ale ve sklenici

Velmi oblíbený, a hlavně chutný dezert ve sklenici. Jablečný koláč bude oblíbeným moučníkem nejen u vašich dětí, ale zamilujete si ho i vy. Jablečný koláč je navíc jednoduchý na přípravu a ingredience nejsou nikterak nedostupné.

Připravte si nejdříve tyto důležité ingredience:

  • 100 g mouky
  • 80 g xylitolu
  • 100 g másla
  • 2 lžíce loupaných mandlí

Pro přípravu těsta potřebujete:

  • 4 jablka
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 hrst rozinek
  • skořici
  • citronovou šťávu

Na slaný karamel si připravte:

  • ½ šálku třtinového cukru
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • hrubou sůl

Jako první připravte těsto

Na vál si připravte mouku a xylitol se studeným máslem. Spolu s mandlemi důkladně promíchejte a uhněťte těsto. Pokud máte těsto dobře propracované, vyválejte z něj silnější placku na pečícím papíře a přendejte ho na plech. Pečte při 180 °C asi čtvrt hodiny. Po upečení nechte zchladnout a rozdrobte placku na kousky.

Zatímco se vám těsto peče, můžete si připravit jablka. Ty je nutné oloupat a nastrouhat na jemné straně struhadla. Na pánev nalijte kokosový olej a přidejte nastrouhaná jablka. Po rozehřátí přidejte také rozinky, pro dokonalou chuť nezapomeňte na skořici a citronovou šťávu. Za stálého míchání celou směs pečlivě usmažte.

Připravte si i slaný karamel

Připravte si ještě druhou pánev a na ní rozpusťte třtinový cukr. Po rozpuštění sejměte pánev z hořáku a přidejte na pánev kokosové mléko i kokosový olej. Vše důkladně promíchejte, aby se mléko i olej dobře vsáknul do cukru.

Ve chvíli, kdy směs vychladne, vše dochuťte solí. Do připravených sklenic nasypte na dno drobky těsta a na ně servírujte směs s jablkem. Úplně navrch přidejte také směs slaného karamelu. Vše se ve sklenici důkladně spojí a výsledná chuť vás hned odzbrojí. Nakonec přidejte i trochu drceného těsta navrch a přidejte jako ozdobu lístek máty.

.

Doporučené články