Zelené listy pórku jsou zpestřením do salátu, polévky nebo k masu

Pórek je nenahraditelnou součástí mnoha vývarů. Jeho výživová hodnota je tak bohatá, že by si zasloužil častější místo v našem jídelníčku. Přestože jsme zvyklí využívat pouze bílou část pórku, i jeho zelené listy mají své využití. Celá rostlina je totiž bohatá na živiny, vitamíny s antioxidačními vlastnostmi a minerály, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Kromě vitamínů C, A, E, K a skupiny B obsahuje pórek také železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, sodík a zinek.

Léčivé účinky pórku: víc než jen zelenina

Pórku se připisují léčivé vlastnosti, které byly známy již ve starověku. Naši předci ho využívali k léčbě ran, které se obtížně hojily, a při zmírňování revmatických bolestí. Díky vysokému obsahu železa je pórek doporučován lidem, kteří trpí chudokrevností, a jeho schopnost inhibovat růst bakterií je prospěšná i při infekcích horních cest dýchacích. Zařazení pórku do jídelníčku při nachlazení a jiných onemocněních se tedy rozhodně vyplatí.

Doporučený článek:  Ovesná kaše dodá vlákninu a vitamíny. Nesprávně ochucená ale ztrácí výživovou hodnotu
Zdroj obrázku: Freepik

Využití pórku v kuchyni: bílá část a zelené listy

Bílá část pórku je nejčastěji využívána v kuchyni. Je tenčí a jemnější, ale i zelené listy mají vysokou nutriční hodnotu a neměly by být opomíjeny. Zelené listy se skvěle hodí do vývarů a polévek, ale můžete je také konzumovat syrové. Nakrájené listy přidávají svěží chuť do salátů a stačí je před zpracováním pokapat citronovou šťávou, aby si uchovaly svou svěže zelenou barvu.

Kreativní kombinace pórku: od sladkého po slané

Pokud máte chuť na originální pokrm, vyzkoušejte směs pórku s citronem, lžičkou medu a namočenými rozinkami. Tuto kombinaci můžete podávat s bramborovou kaší a dušenou rybou. Zelené listy pórku se skvěle hodí do salátu s přídavkem jablek, mrkve, pepře, soli a přírodního jogurtu. Tato varianta salátu je skvělým doplňkem k různým druhům masa nebo jako příloha k různým druhům kaší. Pórek také vyniká ve spojení s různými druhy zeleniny, jako je například bramborový výpek nebo pizza. Pamatujte však, že zelené části pórku jsou trochu tužší, a pokud je přidáte do jídla, které se bude rychle vařit, je vhodné je nakrájet na drobné kousky. Pórek také představuje výborný a hodnotný doplněk do dušených jídel, ať už k masu, či zelenině.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-leeks, https://www.healthline.com/nutrition/leek-benefits, https://www.researchgate.net/figure/Green-leaves-and-white-part-of-leek_fig2_314195863, https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/hacks/leeks-do-not-throw-away-green-leafs
.

Doporučené články