Domácí máslo si ze smetany může vyrobit každý

Máslo je v kuchyni jednou z důležitých základních potravin. Používá se při vaření i pečení a výborně chutná i namazané na pečivu. Jeho cena letí v poslední době strmě nahoru, takže spousta lidí hledá řešení, jak ušetřit. Nabízí se možnost si máslo vyrobit doma. Není to nic složitého, když víte, jak na to. Poradíme vám jednoduchý postup.

Máslo ve studené kuchyni

Kromě toho, že se z másla peče cukroví, tak ho lze velmi dobře využít i ve studené kuchyni. Může se totiž stát základem při výrobě různých zeleninových, masových, sýrových nebo tvarohových pomazánek. Dodá jim svou jedinečnou chuť a pomazánka bude díky němu chutnat výborně. Rozhodně lépe, než kdyby byla připravená z margarínu.

Doporučený článek:  Sytá a vydatná večeře může být hotová během chviličky. Tyto tři recepty potěší celou rodinu

Co všechno čerstvé máslo obsahuje

Máslo je bohaté zejména na mléčný tuk, kterého obsahuje přes 80 procent. Zbytek pak tvoří voda a mléčná sušina. Z minerálů v másle najdete především sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor a stopy železa, mědi a zinku. Z vitamínů je to hlavně vitamín E, K, karoten, riboflavin a vitamíny skupiny B.

Zdroj obrázku: Freepik

Rozdíl mezi čerstvým a stolním máslem

V obchodní síti se nejčastěji prodává čerstvé máslo, které má trvanlivost okolo dvaceti dnů, přičemž by se mělo skladovat při teplotě přibližně 8 °C. Máslo, které jako čerstvé není označeno, je zpravidla máslo stolní. Jeho skladovací doba je delší a lze ho i zamrazit, a to až na dobu jednoho roku při minus 18 °C.

Doporučený článek:  Kompot ze sušeného ovoce v zimě zahřeje a zasytí. Připravit ho lze z několika oblíbených druhů

Jak si doma připravit čerstvé máslo

K výrobě domácího másla vám bude stačit kvalitní smetana, nikoliv však trvanlivá. Smetanu nalijete do sklenice, kterou lze uzavřít. Pak s ní budete tak dlouho třepat, až se ze smetany vytvoří hrudka másla. To pak vyjmeme z nádoby a dáte na chvíli do studené vody. Máslo je připravené k okamžitému podávání. V ledničce vám vydrží asi tři týdny. Pracovat s ním můžete tak, jak jste běžně zvyklí. Hodí se na vaření i pečení nebo do studené kuchyně.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/42264/homemade-butter/
.

Doporučené články