Ovesná kaše je ideálním startem dne. Pokud do ní nepřidáte tyto suroviny

Ovesná kaše je tradiční jídlo nejen našich krajanů. Kaše z ovesných vloček byla jedním z hlavních jídel především v zemích mluvících anglicky. Oves je zdrojem bílkovin bohatých na exogenní aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Mimo to jsou ovesné vločky plné vitamínů (A, E, K, skupiny vitamínů B), ale také minerálů, jako například železo, zinek, mangan, hořčík, vápník a fosfor. Ovesná kaše dodá pocit sytosti na dlouhou dobu, proto je tolik oblíbená například při redukci váhy.

Jaká pozitiva má ovesná kaše?

V první řadě je příprava ovesné kaše velmi snadná a levná. Pro přípravu kaše vám postačí ovesné vločky, voda a nějaké dochucovadlo. Mezi oblíbená a velmi zdravá sladidla kaše patří med, čekankový sirup či datlový sirup. Mnoho lidí, kteří se zabývají zdravou výživou, si do kaše přidávají ovoce. Ať už čerstvé, nebo to mrazem sušené. Obyčejné sušené ovoce bývá často plné sacharidů a tuků, proto pečlivě čtěte složení. Kaši nejlépe osladí banán, bobuloviny, jablka, ale i mandarinka nebo některé druhy exotického ovoce.

Oves samotný je velkým zdrojem vlákniny. Ta napomáhá s procesem trávení, zrychluje metabolismus a pomáhá při obtížích s trávicím traktem. Betaglukany obsažené ve vláknině vytvoří v trávicím traktu sliz, který chrání žaludeční a střevní sliznici například proti bakteriálním infekcím.

Zdroj obrázku: Freepik

Jakých chyb se musíte při přípravě ovesné kaše vyvarovat?

Oves samotný obsahuje dobře stravitelné sacharidy, které se postupně uvolňují do organismu. Proto se nedoporučuje přidávat do ovesné kaše cukr. A ani máslo a sůl nejsou vhodnou surovinou, kterou byste do kaše měli dávat. Přidáním těchto surovin ničíte prospěšné vlastnosti ovesných vloček.

Do kaše si raději přidejte chia, lněná, slunečnicová či konopná semínka, některé z neochucených ořechů či kousek kvalitní čokolády. V obchodech můžete narazit i na kaše „do hrnečku“. Ty ovšem pro redukci váhy nejsou moc vhodné, jelikož obsahují velké množství přidaného cukru.

Zdroj: https://www.bonappetit.com/test-kitchen/common-mistakes/article/oatmeal-common-mistakes
.

Doporučené články